Moskouse Bank Stolichny trekt als pionier via Amsterdam Europa in

Van onze correspondent MOSKOU - De betrekkelijk kleine Moskouse Bank Stolichny wordt de eerste commerciële bank uit Rusland die zich met een vestiging in Amsterdam op de Europese markt begeeft. Maandag krijgt Bank Stolichny haar vergunning van De Nederlandsche Bank.

Bank Stolichny (ofwel Hoofdstadsbank) is vijf jaar actief en behoort volgens eigen zeggen tot de top-vijf van de nieuwe commerciële banken in Rusland. Als de staatsbanken worden meegeteld, staat Bank Stolichny op de 19de plaats. Buiten Moskou heeft de bank nog nauwelijks filialen in Rusland, wat de stap naar West-Europa des te opmerkelijker maakt.

De Moskouse bank zegt twee jaar bezig geweest te zijn om te voldoen aan de voorwaarden van de Nederlandsche Bank. Maar, erkent woordvoerder Sergei Mestsjerjakov, “het is voor buitenlandse banken nog moeilijker om een vergunning in Rusland te krijgen.”

Tot nog toe hebben slechts vijf buitenlandse banken een volledige licentie in Rusland, de ING Bank en ABN-Amro uit Nederland en banken uit Frankrijk en Zwitserland. Hun positie is lang onzeker geweest. Vier keer heeft president Jeltsin een verbod uitgevaardigd op buitenlandse banken in Rusland. In juni ging hij echter vlak voor de Europese top op Korfoe overstag onder zware Europese druk. Maar zijn decreet om buitenlandse banken toe te laten ligt nog altijd onder vuur van het Russische bankwezen, dat protectie eist. De Staatsdoema, de Tweede Kamer van het Russische parlement, heeft sterk de neiging om Jeltsins decreet ongedaante maken.

“Het ligt nog erg gevoelig”, zegt een medewerker van een van de buitenlandse banken in Moskou, die juist vanwege die gevoeligheid niet bij naam genoemd wil worden. “Zo heb je een licentie, en zo kun je hem ook weer kwijt zijn. In Rusland kan alles.”

Beperkingen

De toelating van buitenlandse banken in Rusland heeft het voor Bank Stolichny allerminst makkelijker gemaakt om een vergunning in Nederland te krijgen, meent woordvoerder Mestsjerjakov van de Moskouse bank. Zo moet zij zich beperken tot zakelijke klanten en dienen twee van de drie leidinggevenden in de Amsterdamse vestiging Nederlanders te zijn.

De Nederlandsche Bank ontkent echter dat deze eisen zijn gesteld. De beperking tot zakelijke klanten was alleen een welgemeend advies, aldus De Marchy Sarvaas van De Nederlandsche Bank. Het feit dat twee van de drie chefs Nederlander zijn (H. Risch en J. Konijn) heeft volgens hem te maken met de deskundigheidseisen die de Nederlandsche Bank stelt aan personeel van commerciële banken. De Nederlandse centrale bank eist ook bewijzen dat het personeel betrouwbaar is.

Het vinden van gekwalificeerd personeel is een grote kopzorg voor de Russische banken. De salarissen van bankpersoneel liggen bijna op Westeuropees niveau doordat de vele honderden Russische banken vechten om dezelfde mensen.

Bank Stolichny rekent erop dat zij in Amsterdam vooral Russische zakenlieden van dienst kan zijn. Nederlandse bedrijven mogen van de bank assistentie verwachten op de chaotische Russische markt. Door een aansluiting, sinds 1992, op het internationale computernetwerk voor banken (Swift) kunnen ook al andere buitenlandse transacties worden verwerkt. De vestiging in Amsterdam is de eerste in de Europese Unie maar zal niet lang de enige blijven. Bank Stolichny verwacht ook in andere EU-landen kantoren te kunnen gaan openen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden