Moskou wil het kernwapenverdrag met de VS nog redden

De Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton (links) schudt de hand van zijn Russische ambtgenoot Nikolai Patrushev, voorafgaand aan hun ontmoeting van vandaag in Moskou. Beeld EPA

Een belangrijk ontwapeningsverdrag dat ooit het einde van Koude Oorlog inluidde, dreigt in de prullenbak te verdwijnen. 

Vierentwintig uur lang hield de wereld hield zijn adem in. De vrees dat Trump het laatste duwtje had gegeven naar het uitbreken van een hernieuwde Koude Oorlog, was levensgroot. Een diepe zucht volgde toen vandaag aan het eind van de dag enigszins sussende berichten uit Moskou kwamen.

Het waren harde woorden van Trump geweest. Dat kruisrakettenverdrag met de Russen, zei hij zaterdag, kon ook de prullenbak wel in. De Russen hielden zich er toch niet aan, meende hij. Rusland reageerde vandaag door te zeggen dat het juist de Amerikanen zouden zijn die zich er niet aan houden. De Russen dreigden ook meteen nieuwe raketten te ontwikkelen als Trump dat ook doet.

Maar nu de Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton in Moskou is om erover te praten, lijkt de wapenstilstand uit de jaren tachtig alsnog te redden. Destijds was het een revolutionair verdrag, dat het einde van de Koude Oorlog betekende.

Verdrag verlengen

Bolton sprak vandaag eerst met zijn ambtgenoot in Moskou. Van Amerikaanse kant werd van het gesprek geen verslag gedaan, maar de Russen verklaarden na afloop van de ontmoeting dat ‘Rusland klaar is om zich te richten op de klachten over en weer over de manier waarop het verdrag wordt uitgevoerd’. Behalve over het kruisrakettenverdrag was het gesprek ook gegaan over hernieuwing van het Start-verdrag, dat in 2021 zou aflopen. Dat verdrag stamt oorspronkelijk uit 1991 en is gericht op vermindering van atoomwapens. Het verdrag is sindsdien twee keer aangepast en verlengd.

Het plan van beide grootmachten zou nu ook weer zijn om dat verdrag na 2021 in ieder geval nog vijf jaar te laten voortbestaan, al was vandaag over beide kwesties het laatste woord nog lang niet gezegd. Bolton zou later nog met de minister van buitenlandse zaken, Sergei Lavrov spreken. Woensdag zal hij ook met Poetin overleggen. Dan pas zal duidelijk worden of de westerse wereld zich voorlopig heeft weten te vrijwaren van nieuwe wapenwedlopen.

De woorden van Trump kwamen hem op veel kritiek te staan. Trumps Europese vriend, de Franse president Emmanuel Macron, belde hem vandaag om te zeggen dat hij het een slecht idee vond om het verdrag op te zeggen. Eerder al reageerde de voormalige Sovjetleider Michail Gorbatsjov. Hij noemde het ‘fout’ van Trump om een einde aan de overeenkomst te maken.

Lees ook: Ook de wapenwedloop is terug van weggeweest

Het opzeggen van het kernwapenverdrag tussen Rusland en de VS past in het buitenlandbeleid van Donald Trump. Vier vragen en antwoorden over het naderend einde van het INF-verdrag.

Oud-activist: ‘Onze protesten gaven een zetje aan het kernwapenverdrag’

Jan Jaap van Oosterzee is trots op de acties van toen tegen de kernkoppen die in Woensdrecht geplaatst zouden worden. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden