Moskou waarschuwt voor 'catastrofe' in Oekraïne

Zwarte rook stijgt op nadat de helikopter van het Oekraïense leger is neergeschotenBeeld ap

Rusland heeft de Oekraïense regering opgeroepen de militaire operatie tegen separatisten in het oosten van het land stop te zetten. Moskou wil dat de VS en de EU druk uitoefenen op de Oekraïense regering om een 'catastrofe' af te wenden en een 'nationale dialoog' te beginnen. Eerder vandaag schoten separatisten een Oekraïense legerhelikopter uit de lucht. Veertien militairen kwamen om het leven, onder wie een generaal.

Volgens de interim-president Oleksandr Toertsjinov werd de helikopter door 'terroristen met draagbare Russische luchtafweerrraketten' neergehaald, zo zei hij in het parlement. De militairen in de helikopter zouden andere troepen in het het strijdgebied aflossen. Onder de doden is generaal Volodimir Koeltsjitski.

De Oekraïense strijdkrachten hebben met artillerie, gevechtsvliegtuigen en -helikopters onder meer de plaatsen Slovjansk en Kramatorsk bestookt. Het is volgens ooggetuigen een groot offensief tegen deze bolwerken van pro-Russische rebellen die de regio willen afscheiden van Oekraïne.

Kiev vindt dat burgers zouden via een humanitaire corridor uit Slavjansk moeten kunnen vluchten. Dit zei een woordvoerder van de Oekraïense regering tijdens de hevige beschietingen van vandaag. De machthebbers in Kiev noemen de strijd tegen de gewapende separatisten in het oosten een actie tegen terrorisme. 'De leiding van de antiterroristische operatie is bereid mee te werken aan de vreedzame evacuatie van burgers uit Slavjansk', aldus de zegsman.

De mensenrechtencommissaris van de VN, Navi Pillay, is 'erg bezorgd' en heeft de Oekraïense regering opgeroepen af te zien van buitensporig geweld en zo het leven van burgers te sparen.

Dienstplichtigen
Aan de rand van Loehansk in dezelfde regio hebben Oekraïense dienstplichtigen zich donderdag aan de pro-Russische separatisten overgegeven. Het ging om 80 soldaten die zoals gebruikelijk hun dienstplicht in de streek doen waar ze vandaan komen. Na een korte schotenwisseling met rebellen, besloten de soldaten hun kazerne aan de rand van Loehansk niet meer te verdedigen.

Kort na de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag heeft de Oekraïense regering de grootste militaire aanval op de regio gelanceerd sinds de crisis begon met afzetting van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj op 22 februari.

Beeld ap
Beeld ap
Beeld ap

OVSE-waarnemers in handen separatisten
Vier waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) worden in het oosten van Oekraïne door rebellen vastgehouden. Dat heeft een leider van de opstandelingen gezegd.

Vjatsjeslav Ponomarev is zelfverklaard 'volksburgemeester' van de stad Slavjansk, in de regio Donetsk. De vier waarnemers, afkomstig uit Turkije, Zwitserland, Estland en Denemarken, zijn veilig en zullen snel worden vrijgelaten, beloofde hij. Over eventuele voorwaarden voor hun vrijlating sprak hij niet.

'Ik heb de OVSE-missie gewaarschuwd dat haar mensen de komende week niet door gebieden moesten reizen die onder onze controle staan', zei Ponomarev. 'We zullen dit afhandelen en hen dan vrijlaten.'

De OVSE liet eerder weten maandag het contact te zijn verloren met haar waarnemers. Het is bovendien al eerder voorgekomen dat rebellen in Oekraïne OVSE-waarnemers ontvoeren.

De waarnemers zijn in Oekraïne om de veiligheidssituatie in het land in het oog te houden. Door de annexatie van het schiereiland de Krim en de opstand van pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne is de stabiliteit van het land hard achteruit gegaan.

Beeld ap
Beeld AP
Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden