Moskou vermoedt Koude-Oorlogcomplot achter succes Oekraïne bij songfestival

Rusland is boos en vermoedt kwade opzet bij het Eurovisiesongfestival. Niet topfavoriet Rusland, maar Oekraïne won zaterdagnacht na een lange spannende avond in Stockholm. Uitgerekend met een lied dat wordt gezien als aanklacht tegen de Russische bezetting van de Krim. Rusland werd derde, de Nederlandse inzending van Douwe Bob eindigde ietwat teleurstellend op de elfde plek.

In de pershal te Stockholm ontplofte de Oekraïense tafel na de ontknoping in luid gejoel en vlaggewapper. Enkelen hielden het niet droog, anderen staarden vol ongeloof naar het grote scherm met de puntentelling. De Oekraïense zangeres Jamala won met '1944', over de Sovjet-deportatie van de Krim-Tataren. Zelf houdt ze vol dat het nummer losstaat van de huidige situatie op de Krim, maar weinig Russen geloven dat.

De Russische delegatie vermoedt een complot. Liedschrijver Filip Kirkirov wees erop dat maar liefst de helft van de 42 landenjury's het Russische nummer géén punten toewees, terwijl Rusland bij wedkantoren en de aanwezige pers gold als topfavoriet, en bij de publieksstemmers van tien landen de volle douze points kreeg.

Verschillende Doema-leden haalden daags na het songfestival hard uit. Parlementariër Alexej Poesjkov noemde het allesbehalve een bijdrage aan de gezamenlijke cultuurdialoog die het liedfestijn wil uitdragen. Parlementariër Konstantin Kossatsjov repte van een 'een zege van de Koude Oorlog van het Westen'. Dat Jamala zou hebben gewonnen door jury's die hun besluit in achterkamertjes hebben bekokstoofd, was de teneur bij een talkshow op de Russische staatstelevisie.

Ondertussen beloofde Vitali Klitsjko, burgemeester van Kiev, dat zijn stad een waardig gastheer zal zijn in 2017. "Ik ben Jamala dankbaar voor de zege die voor ons vandaag de dag zo belangrijk is."

Hoewel Douwe Bob flink baalde -"je gaat erheen met een doel en dat heb ik niet waargemaakt; dat was best een bittere pil" - is de organiserende omroep Avrotros 'zeer tevreden' met het resultaat, aldus de meegereisde woordvoerder. Wat betreft de politieke ophef: "Wij vinden dat het gewoon om de muziek moet gaan. Bij de opening van zijn bar stond Douwe Bob met zeven andere deelnemers samen 'Hey Jude' van de Beatles te spelen. Inclusief Rusland. Daar zou het songfestival over moeten gaan."

undefined

Publiek versus vakjury

Opvallend aan dit Eurovisie songfestival - waar zaterdagavond voor het eerst de jurypunten gesplitst van de publieksstemmen werden opgelezen - was het grote verschil in de waardering door de vakjury's en het publiek. Vooral in Rusland en Oekraïne. Terwijl het Russische publiek Oekraïne op een tweede plek zette, gaf de Russische vakjury Jamala's '1944' nul punten. Vier van de vijf juryleden plaatsten het winnende lied zelfs buiten hun top-20. Andersom net zo: terwijl de Oekraïense televoters het Russische lied 'You're the only one' van Sergej Lazaver de volle twaalf punten gaven, noteerde de Oekraïense vakjury het nummer helemaal onderaan.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden