Moskou sluit kritische Navalny uit

Alexej Navalny (rechts) maandag op weg naar de kiescommissie. Beeld AP

Ruslands oppositieleider Navalny mag niet meedoen aan de presidentsverkiezingen. Hij roept op tot een boycot.

Enkele uren na de uitsluiting van Alexej Navalny nomineerden honderden bekende Russen de huidige president Vladimir Poetin als kandidaat om zichzelf op te volgen. Onder de enthousiaste aanhangers waren veel populaire sporters en politici.

De kiescommissie haalde eerder op de dag niet onverwacht een streep door de kandidatuur van de 41-jarige Navalny, vanwege een omstreden veroordeling uit zijn verleden. Twaalf van de dertien leden besloten hem uit te sluiten van verkiezingsdeelname. Eén lid onthield zich van stemming vanwege mogelijke belangenverstrengeling. De commissie noemde de veroordeling van Navalny in een fraudezaak als reden om de uitgesproken criticus van Poetin uit te sluiten.

Navalny noemde die veroordeling eerder al politiek gemotiveerd. Hij kondigde aan zich niet bij het besluit neer te leggen en in beroep te gaan. Ook riep Navalny zijn aanhangers op de stembusgang te boycotten, omdat het volgens hem niet gaat om een 'echte verkiezing'. "Alleen Poetin en door hem geselecteerde kandidaten doen mee", stelde hij in een videoboodschap.

Poetin staat al sinds 2000 aan het roer in Moskou en sindsdien heeft hij zijn greep op het parlement en de media sterk vergroot. Hij was niet aanwezig bij zijn eigen nominatie.

Het Kremlin wil nu onderzoeken of de oproep tot een boycot door Navalny in strijd is met de wet. Dat zou de weg vrijmaken voor politieoptreden tegen hem en zijn aanhangers.

Farce

"De roep om een boycot vereist nauwgezet onderzoek, om te zien of ze wel of niet voldoet aan de wet", zei Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov gisteren. Hij weigerde commentaar te geven op de beslissing van de verkiezingscommissie en sprak tegen dat de presidentsverkiezing een farce zou zijn zonder Navalny. "Het feit dat een van de zogenaamde kandidaten niet deelneemt, heeft geen invloed op de legitimiteit van de verkiezing", zei Peskov.

Navalny had voor de stemming van de kiescommissie nog tevergeefs geprobeerd de leden te bewegen zijn kandidatuur toch toe te staan. "Jullie vormen een onafhankelijk orgaan. Doe voor één keer in jullie levens wat juist is", zei hij. Zijn aanhangers applaudisseerden, maar de commissie was niet onder de indruk. "We hebben het over de wet en het naleven van de wet", zei een van de leden.

President Poetin (65) stevent volgens peilingen af op een ruime overwinning bij de presidentsverkiezing. Hij zou dan tot 2024 aan de macht kunnen blijven. Sergej Kislyak, de voormalige Russische ambassadeur in de Verenigde Staten, sprak zijn volledige vertrouwen in Poetin uit. "Ik heb lange tijd onder het leiderschap van de president gewerkt dus ik weet dat alles in orde zal zijn voor ons met president Poetin", zei Kislyak tegen persbureau Reuters.

De Europese Unie reageerde gisteren met een verklaring op het uitsluiten van Navalny. Die beslissing "werpt ernstige twijfel op het politieke pluralisme in Rusland en het vooruitzicht op democratische verkiezingen volgend jaar".

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden