Moskou erkent: schat van koning Priamus bevindt zich in Rusland

Van onze redactie buitenland AMSTERDAM - Wat velen al vermoedden hebben de Russen nu officieel erkend, de schat van de Trojaanse koning Priamus bevindt zich sinds 1945 in hun land.

De Russische minister van cultuur Jevgeni Sidorov zei gisteren dat hij in 1945 met eigen ogen heeft gezien hoe Russische soldaten na verovering van de Duitse hoofdstad Berlijn de kostbaarheden op transport stelden naar Rusland.

De schat zal binnenkort te zien zijn in het Poesjkinmuseum in Moskou.

Volgens Sidorov wil Rusland kunstschatten teruggeven aan de landen van herkomst. Dat betekent nog niet automatisch dat de schat van Priamus teruggaat naar Duitsland. Turkije heeft ook sterke rechten, want de schat is eind vorige eeuw ontdekt in het Turkse Hissarlik, bij de Dardanellen door de Mecklenburgse domineeszoon Heinrich Schliemann, die tussen 1870 tot 1882 een jongensdroom verwezenlijkte, toen hij het antieke Troje opgroef. Volgens Schliemann zelf heeft hij het goud en de edelstenen in de hoofddoek van zijn Griekse vrouw Sophia het land uitgesmokkeld. De informatie over de oorlog tussen de Trojanen en de Grieken komt uit het epos de Ilias van de Griekse dichter Homerus.

Volgens de Ilias brak de oorlog (ongeveer 1200 v. chr.) uit nadat Paris, de zoon van de Trojaanse koning Priamus, Helena had geschaakt, de vrouw van de Spartaanse koning Menelaos. De Grieken namen na tien jaar beleg Troje in door een list. Ze zetten een houten paard neer voor de stadspoorten, misschien inspelend op een bijgeloof. De Trojanen haalden het gevaarte de stad binnen, waarna er Griekse soldaten uitstapten.

Heinrich Schliemann had zich als jongen in zijn hoofd gezet dat hij Troje zou ontdekken, maar eerst moest hij geld verdienen. Daarmee begon hij in Amsterdam, als loopjongen. Hij had een formidabele talenknobbel en gaf zichzelf een soort hersenspoeling door 12 uur per dag zonder onderbreking hardop teksten te lezen in de taal die hij wilde leren, zo'n zes weken achtereen. Om niet gek te worden huurde hij iemand in die af en toe moest kuchen. Schliemann benutte zijn talenkennis in de handel en maakte een fortuin in Rusland, maar nooit vergat hij zijn jongensdroom. De vervulling kwam in 1870 toen hij in Hissarlik Troje opgroef en de in de buurt wonende Grieken de Ilias voordroeg in hun taal. De geleerden van zijn tijd meenden dat Troje verder van de zee lag. Maar Schlieman leidde uit Homerus, die hij serieus nam, af dat de stad dichter bij zee had gelegen. Hij vergiste zich door Troje in de tweede laag ruines te situeren en niet in de zesde of zevende. Daarom heeft de 'schat van Priamus' in werkelijkheid tot een andere koning behoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden