Moskou beticht Britse diplomaten van spionage

(Novum/AP) - De Russische federale veiligheidsdienst FSB heeft vier Britse diplomaten betrapt op spionage. Een dienstdoende woordvoerder bevestigde berichten daarover van Russische media. Medewerkers van de Britse ambassade in Moskou wilden geen commentaar leveren.

De Russische staatstelevisie beweerde zondag dat de vier diplomaten met behulp van in een straatsteen op een plein in Moskou verstopte elektronische apparatuur informatie verkregen van Russische agenten. Het programma noemde de namen van Marc Doe en Paul Crompton, beiden werkzaam op de politieke afdeling van de ambassade. De televisiezender Rossiya toonde bovendien kopieën van documenten waaruit zou blijken dat Groot-Brittannië geld overmaakte naar non-gouvernementele organisaties in Rusland. Een van de ngo's was de Moskouse Helsinki-groep, een organisatie die de vinger aan de pols van de mensenrechten houdt en dikwijls kritiek levert op president Vladimir Poetin.

Het Britse ministerie van buitenlandse zaken wees in een reactie op de uitzending de suggestie dat met de financiële steun iets mis zou zijn van de hand. "Al onze hulp wordt in alle openheid verstrekt en is bedoeld om de ontwikkeling van een gezonde burgermaatschappij in Rusland te ondersteunen", aldus de Britse verklaring.

FSB-directeur Nikolaj Patroesjev beschuldigde vorig jaar Amerikaanse en andere inlichtingendiensten ervan de ngo's te gebruiken om in Rusland te spioneren en politieke onrust te veroorzaken in voormalige sovjetrepublieken. President Poetin ondertekende eerder deze maand een wet die de financiering en activiteiten van ngo's in Rusland aan strengere regels bindt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden