MOSKOU BELLEN

Ben je er net aan gewend dat Rusland eigenlijk een derde wereldland is - maar dan koud - verbazen de Russen vriend en vijand door een gigantische draaimolen de ruimte in te schieten. Een draaimolen die als spiegel kan fungeren. Je kunt er zonnestralen mee opvangen en die weerkaatsen naar plekken op de aarde waar het dan net duister is.

JOHEN TEN HOVE

Maar, zoals een geleerde op de televisie uitlegde, je kunt die spiegel ook gebruiken als brandglas en er dan allerlei nare dingen mee uithalen. Zoals het opblazen van een munitiedepot, zei de man en hij haalde een voor de gelegenheid speciaal aangeschaft zakspiegeltje tevoorschijn en weerkaatste daarmee even het licht van de cameraploeg de huiskamer in. Of stalen bruggen doorsnijden, gebouwen in de brand zetten en oogsten vernietigen.

Dat zal allemaal nog wel meevallen. Zodra de Russen zoiets uithalen schieten de Amerikanen die spiegel wel aan flarden. Die hebben nog genoeg van Star Wars in huis.

Ongekende mogelijkheden dienen zich aan. Een grote autoweg onder de sneeuw? Even Moskou bellen en binnen de kortste keren trekt zo'n brandglaspiegel een warm spoor door Nederland en is de A 1 ijsvrij. Dat gezeur over een Elfstedentocht zat? Moskou bellen en tussen Bartlehiem en Dokkum vriest geen sloot meer dicht. Tropisch zwemparadijs uit de grond stampen? Moskou regelt het: een lichtbundel permanent op het Veluwemeer en binnen een paar jaar groeien er palmen op de oevers.

Ajax moet 's avonds voetballen en het veld is bevroren? Lamp erop. De F-side maakt er weer eens een bende van? Lamp erop en een tikkeltje aanscherpen. De Russen de winter door helpen? De Russen schaffen de winter gewoon af.

Al die foeilelijke broeikassen kunnen we opdoeken. Een paar van die spiegels boven het Westland en de tomaten, aardbeien, peulen, knollen, kiwi's, bonen en wortelen vliegen twaalf maanden van het jaar de grond uit.

Poolnachten behoren tot het verleden, donkere dagen voor kerst bestaan niet meer en katten kunnen niet meer geknepen. Energie wordt bespaard, nachtploegen verdwijnen, economieen trekken aan.

Als ze in vredesnaam maar van een bepaald wijkje in Bussum afblijven en het daar gewoon ouderwets nacht laten worden. Je doet toch geen oog meer dicht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden