Moskou akkoord met overdragen hulpgoederen bij grens Oekraïne

Het Russische konvooi met hulpgoederen Beeld REUTERS
Het Russische konvooi met hulpgoederenBeeld REUTERS

Rusland draagt de controle over het konvooi met hulpgoederen voor Oost-Oekraïne over aan het Internationale Rode Kruis als het materiaal de grens tussen Rusland en Oekraïne heeft bereikt. Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag in een verklaring laten weten.

Eerder vandaag maakte Oekraïne duidelijk dat ze de vrachtwagens de toegang tot het land zouden ontzeggen omdat het zonder toezicht van het Rode Kruis om een geheime militaire missie zou kunnen gaan. Rusland mocht wel de hulpgoederen bij de grens overdragen.

De ongeveer 280 vrachtwagens vertrokken vanmorgen uit de buurt van Moskou. In de vrachtwagens zitten onder meer voedsel, dranken en slaapzakken. Zij komen naar verwachting donderdag bij de grens met Oekraïne aan. De goederen gaan naar burgers in het oorlogsgebied dat door de pro-Russische rebellen wordt beheerst.

Het Rode Kruis
Het Rode Kruis is nog niet direct bij de missie betrokken. De vechtende partijen moeten eerst veiligheidsgaranties geven, meldde de organisatie. Ook wil het Rode Kruis meer details over het konvooi.

De neutrale organisatie zei echter niet te weten wat het konvooi van vandaag vervoert. Ook de bestemming zou onduidelijk zijn. 'Op dit moment hebben we hier geen overeenstemming over bereikt en het lijkt het initiatief te zijn van de Russische Federatie', aldus woordvoerder André Loersch. De lading moet bij de grens door het Rode Kruis worden overgeladen op andere voertuigen en de militairen komen er niet in, verklaarde een medewerker van president Petro Porosjenko vandaag. 'Oekraïne zal de controle houden over alles', zei de woordvoerder.

Volgens Andrej Lysenko van de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad is het konvooi niet door het Rode Kruis goedgekeurd. Hij toonde in het geheim gemaakte beelden waarop vergelijkbare witte vrachtwagens geparkeerd staan bij een Russische legerbasis. Daarop is te zien dat militairen in uniform in een rij voor een truck staan.

Duitsland
Duitsland gaat via het Internationale Rode Kruis en de Verenigde Naties hulpgoederen leveren aan Oost-Oekraïne. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat daarvoor 3,5 miljoen euro beschikbaar is. De Europese Unie heeft 2,5 miljoen euro ter beschikking gesteld voor hulp aan de bevolking van Oost-Oekraïne. Nederland heeft 2 ton aan het Rode Kruis gegeven, zodat die organisatie Oekraïne te hulp kan schieten.

Over de verdeling van de hulpgoederen voeren Duitsland, Rusland, Oekraïne, de pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) nog overleg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden