Christchurch

Moskeeschutter Nieuw-Zeeland bekent schuld

null Beeld

De 28-jarige rechts-extremistische Australiër Brenton Tarrant die verdacht wordt van de aanslag vorig jaar maart in het Nieuws-Zeelandse Christchurch, heeft schuld bekend. Tarrant wordt vervolgd voor het plegen van 51 moorden, 40 pogingen tot moord en het uitvoeren van een terroristische actie. Het daadwerkelijke proces begint op 4 mei 2020.

De Australiër ontkende eerder betrokkenheid en zei verder vrijwel niets over de aanslag. In de rechtbank in Christchurch zei Tarrant schuldig te zijn aan alle aanklachten.

Bij de aanslagen op 15 maart vielen tijdens het vrijdaggebed 42 doden in de Al Noor moskee en zeven in de Linwood moskee van Christchurch toen Tarrant het vuur opende op de biddende moslims. Later overleden nog twee gewonden aan hun verwondingen. Tarrant filmde een groot deel van zijn daad en streamde dat live via Facebook. De Nieuw-Zeelandse overheid verscherpte kort na de aanslagen de wapenwetgeving in het land.

Ook publiceerde Tarrant vlak voor de aanslag een 74 pagina’s tellend manifest waarin hij zijn gedachtegoed uiteenzette en zijn terreurdaad aankondigde. In het manifest staan huiveringwekkende passages. Zo belijdt Tarrant een verlangen naar nietsontziend, zuiverend geweld, waarmee hij een ‘atmosfeer van angst’ wil creëren waarin ‘drastische, krachtige en revolutionaire actie’ plaats kan vinden. En ook zijn onvermogen om mensen op een andere manier te zien dan als vertegenwoordigers van hun etnische of religieuze groep, is tekenend. Alle moslims zijn voor hem invaders, indringers. Zelfs als ze gewoon hun dagelijkse boodschappen doen: ‘Vanuit mijn huurauto zag ik een stroom indringers door de voordeur van het winkelcentrum gaan’, beschrijft hij een van de momenten die tot zijn radicalisering leidden.

Lees ook:

Paniek, een bloedbad en nog een schietpartij. Wat er precies gebeurde in Christchurch

Bij de aanslagen in Nieuw-Zeeland vielen zeker 49 doden. Wat gebeurde er in Christchurch, een stad met zo’n 400.000 inwoners?

Verdachte van aanslagen op moslims Christchurch ontkent schuld

De man die ervan werd verdacht in maart de aanslagen op twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch te hebben gepleegd, pleitte in juni onschuldig te zijn op alle aanklachten tegen hem.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden