Moskeekoepel: politie neemt discriminatie vaak niet serieus

null Beeld anp
Beeld anp

Allochtonen die naar de politie stappen vanwege discriminatie krijgen vaak te horen dat ze daarvan geen aangifte kunnen doen. Dat stelt het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) op basis van 'veel klachten' uit de eigen achterban.

Robin de Wever

Vooral discriminatie bij het solliciteren zou vaak buiten de boeken blijven. Vrouwen die vermoeden dat ze zijn afgewezen om hun hoofddoek en daarvan aangifte willen doen, stuiten volgens het CMO vaak op weerstand. Agenten zouden wijzen op de geringe slagingskans van zo'n aangifte: de vrouw kan meestal niet bewijzen dat een werkgever haar juist vanwege haar hoofddoek afwees.

'Tot op zekere hoogte begrijpen we de terughoudendheid van de politie', vertelt CMO-woordvoerder Yassin Elforkani. 'Discriminatie is erg ongrijpbaar. Je staat met lege handen als duidelijk bewijs ontbreekt en de werkgever ontkent dat discriminatie een rol speelt. Maar agenten moeten aangiftes niet op voorhand afwijzen.'

Oproep aan minister
De koepel van moskeeorganisaties roept minister Opstelten (Justitie) deze week schriftelijk op om korpsen te wijzen op dat recht op aangifte. Ook vraagt ze Opstelten om het 'grijze gebied' (wel een sterk vermoeden van discriminatie, geen bewijs) aan te pakken.

Elforkani heeft niet direct een juridische oplossing paraat. Dat hoeft ook niet, vindt hij. 'Ik ben geen jurist. Voor de minister is dat anders: hij kan zich er niet bij neerleggen dat dit probleem ongrijpbaar is'. Het CMO gaat ook de eigen achterban oproepen om meer aangifte te doen.

Asscher: met aangifte trek je een duidelijke grens
Minister Asscher stelde vorige week in Pauw en Witteman dat vrouwen met een hoofddoek in dit soort gevallen 'een duidelijke grens' trekken naar de politie stappen. Hij reageerde op de aangifte van 18-jarige Zeeuwse vrouw Leila Kallal. Zij kwam vorige week in het nieuws omdat een uitzendbureau haar weigerde vanwege haar hoofddoek.

Kallal vroeg om uitleg bij het uitzendbureau, nam het telefoongesprek daarover op en deed vervolgens aangifte. 'Zo bestrijd je discriminatie', zei Asscher. 'Als de feiten kloppen, is dit een ernstige zaak.'

Het Sociaal Cultureel Planbureau meldde vorige maand dat vooral niet-westerse jongeren te maken krijgen met discriminatie. Bij uitzendbureaus heeft een kwart van de niet-westerse werkzoekenden kans op een baan, terwijl autochtone werkzoekenden met hetzelfde cv bijna 50 procent kans hebben op dezelfde baan. Volgens het SCP, dat acteurs nepsollicitaties liet doen, hebben mannen minder kans op werk dan vrouwen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden