Moskeeën vrezen golf van extreemrechts geweld

null Beeld Identitair Verzet
Beeld Identitair Verzet

De 'bezetting' van een moskee-in-aanbouw in Leiden, zaterdagochtend, doet bij het koepelorgaan van Nederlandse moskeeën alle alarmbellen rinkelen. Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) vreest een escalatie van anti-islamitisch geweld.

Robin de Wever

De Leidense Al Hijra-moskee werd zaterdagochtend beklommen door leden van de extreemrechtse groep Identitair Verzet. Op het dak hingen zij vlaggen op en spandoeken met leuzen als 'stop de islam'. Enkele mannen zijn aangehouden omdat ze zich begaven op een afgesloten bouwterrein. Later op de dag liet de politie hen gaan.

Op diens Facebookpagina stelt de groep dat het de eerste actie was 'in een serie van verzetsdaden tegen de islamisering van Nederland'. Ze roept 'alle activisten en sympathisanten' op om vergelijkbaar 'verzet' te tonen.

'We nemen dreiging heel serieus'
De moskeeën - het CMO vertegenwoordigt zo'n 80 procent van alle Nederlandse moskeegemeenschappen - nemen die waarschuwing uiterst serieus, vertelt CMO-woordvoerder Yassin Elforkani. Het Contactorgaan heeft direct een spoedoverleg gepleegd en de kwestie onder de aandacht gebracht bij de Nationale Politie en het ministerie van Sociale Zaken.

Elforkani: "Geweld tegen moskeeën is al langer een probleem. Maar nu zien we voor het eerst een gecoördineerde actie van een ideologisch gedreven groep. Bovendien hebben we uit het hele land sterke signalen dat er meer van dit soort acties komen." Waarop het CMO zich baseert mag Elforkani naar eigen zeggen niet vertellen.

"Dit kan enorm escaleren", meent hij. "En wij gaan er vanuit dat dat ook gaat gebeuren. Je vraagt je af wat er gebeurd was als dit niet had plaatsgevonden in een moskee in aanbouw, maar één die in gebruik was."

null Beeld Identitair Verzet
Beeld Identitair Verzet

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden