Moskeeën schroeven beveiliging op na bedreigingen op Facebook

Organisaties doen aangifte. Brandstichting in Zweden voedt angst.

Van onze verslaggver

Veel moskeeën in Nederland hebben extra veiligheidsmaatregelen genomen vanwege bedreigingen op Facebook. De islamitische gebedshuizen zetten camerabeveiliging of burgerwachten in. De maatregelen zijn een reactie op oproepen tot brandstichting op Facebook.

Verschillende Marokkaanse en islamitische instellingen deden afgelopen weekend aangifte tegen de bedreigingen. Onder meer op de Facebookpagina 'Steun de PVV' werd opgeroepen brand te stichten in moskeeën. De website is niet verbonden aan de politieke partij. De afgelopen tijd werden in Zweden drie islamitische gebedshuizen in brand gestoken. Dat voedt de angst hier.

Ook het Centraal Orgaan Moslims en Overheid (CMO) deed aangifte. Volgens woordvoerder Yassin Elforkani zijn de bedreigingen, net zomin als incidenten bij Nederlandse moskeeën, geen nieuw gegeven. "Maar de oproepen op Facebook waren de druppel. Die zijn niet te tolereren." PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch riep vrijdag het Openbaar Ministerie op om op te treden tegen de bedreigers op Facebook.

Het Centraal Orgaan Moslims en Overheid schreef ook een brief naar minister Opstelten van veiligheid en justitie. Elforkani: "Wij willen zo snel mogelijk met hem om de tafel en hem vragen om een risico-analyse. Hoe hoog is de dreiging en wat kunnen moskeeën en eventueel de overheid daaraan doen?"

Volgens Elforkani neemt de grimmigheid in de samenleving toe. "Iets kleins kan de vlam in de pan doen slaan."

Ook het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) deed aangifte. Volgens bestuurslid Aissa Zanzen heeft het gros van de moskeeën de beveiliging opgeschroefd. "Ze bekijken de camerabeelden actiever terug en een deel zet 's nachts burgerwachten in om een oogje in het zeil te houden."

Zanzen hoopt dat burgemeesters en politiekorpsen de dreiging die moslims ondervinden serieus nemen. "Ook buiten de steden. In de grote steden is er minder risico."

Volgens Zanzen bevindt het grootste deel van de PVV-aanhang zich buiten de steden. De dreiging zou daar groter zijn.

Zanzen: "Als je de incidenten bij moskeeën de afgelopen jaren ziet, dan waren die bijvoorbeeld in IJmuiden en Enkhuizen. Ik hoop dat burgemeesters en de politie ook in dorpen alert zijn."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden