Moskeebouw gaat almaar stroever

Meer verzet van omwonenden. Gemeentelijke procedures ingewikkelder. 'Ambtenaren vrezen anti-islamgroepen.'

"Moeizamer." "Ingewikkelder." "Lastiger." Moskeebesturen stuiten op steeds meer problemen bij nieuwbouwplannen. Twee plannen voor de bouw van een nieuw godshuis, in Gouda en Assendelft, werden deze week door de gemeenten tegengehouden. In beide gevallen onder druk van bezwaarmakers.

Buurtbewoners komen steeds meer in verzet, merken moslimorganisaties. Naar schatting van het CMO (Contactorgaan Moslims en Overheid) worstelen moskeebesturen op zo'n tien plaatsen in Nederland met die ontwikkeling. Naast Gouda en Assendelft ook in Groningen en Zoetermeer. De enige organisatie die nergens last van heeft, is Diyanet - onderdeel van het Turkse ministerie van binnenlandse zaken.

Dat de strubbelingen toenemen ziet ook Aissa Zanzen van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN). Een moskee bouwen was nooit makkelijk, maar nu, zegt Zanzen, is het echt moeilijk. "Meer bureaucratie, meer hobbels op de weg. De gemeentelijke aanvragen en procedures duren langer."

Volgens Farid Azarkan van het Samenwerkingsverband Marokkanen in Nederland (SMN) zitten gemeentes er nu meer op. "Ambtenaren gaan alles tot in detail checken: is het wel volgens het boekje gegaan? Ze zijn strakker, omdat ze vrezen voor verwijten van anti-islam-bewegingen."

De landelijke moslimorganisaties gaan plaatselijke moskeebesturen aansporen om het vertrouwen van de omgeving te winnen. Bijvoorbeeld door transparanter over de financiën te zijn.

Achter de bureaucratische obstakels gaat volgens de islamitische organisaties angst voor hun godsdienst schuil. "Dit krijg je als moslims steeds over een kam worden geschoren met aanslagplegers. Dan durft de politiek niet meer. Terwijl de moskee in Gouda een heel realistisch plan geworden was."

Zanzen spreekt van 'een sentiment van haat en onwil'. "Er worden gewoon excuses gezocht om de bouw niet door te laten gaan. Ambtenaren zijn bang voor de weerstand vanuit de samenleving." Dat de moskeebouw in Assendelft niet doorgaat omdat er 'geen financiële middelen' zouden zijn, noemt Zazen onzin. "Als een eerste paal er staat, komt het geld er vanzelf. Dan pas gaan mensen flink doneren."

Moskeekoepel Milli Görüs herkent het beeld. Woordvoerder Omer Karaca ziet dat de angst voor de islam in een nieuwe fase belandt. In Gouda werden gemeenteraadsleden bedreigd, om hen ervan te weerhouden voor de komst van de moskee te stemmen. "Nu hebben niet meer alleen moslims er last van, maar zijn ook niet-moslims doelwit geworden van islamofobisch activisme. Zo erg is het al."

Eerder wekte nieuwbouw van moskeeën agressie op. Onderzoek naar geweldsincidenten bij moskeeën wees uit dat in 8 procent van de gevallen bouw of nieuwbouw de aanleiding vormde. Begin dit jaar klommen gemaskerde activisten in Leiden op het betonnen skelet van een moskee in aanbouw en behingen dat met 'Stop de islam'-spandoeken. Volgens Zanzen is het protest vaak gebaseerd op de misvatting dat er nieuwe moskeeën bij komen. "Dat is niet het geval. Er komen alleen nieuwe gebouwen. Bestaande moskeeën verhuizen naar een moderner gebouw Na jaren van inzamelingsacties willen ze eindelijk uit een krot of garage vandaan."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden