'Moskee op Ground Zero' gaat tegen de vlakte

September 2010: een betoging in Manhattan tegen de komst van het islamitische centrum. Beeld epa
September 2010: een betoging in Manhattan tegen de komst van het islamitische centrum.Beeld epa

New Yorks meest omstreden religieuze pand heeft zijn langste tijd alweer gehad. Het islamitisch cultureel centrum in Lower Manhattan wordt waarschijnlijk gesloopt.

De initiatiefnemers van het centrum ontketenden vijf jaar geleden een landelijke discussie, toen bekend werd dat het zou verrijzen op enkele kilometers van de voormalige locatie van het World Trade Center.

Tegenstanders spraken direct van een 'moskee op Ground Zero'. Gezien de ligging (niet op, maar naast de rampplek) en de aard van het pand (geen godshuis maar een religieus-cultureel centrum) dekte die term nauwelijks de lading. De toon was echter gezet. Wekenlang ging het in talkshows en op opiniepagina's over de vraag of moslims wel zichtbaar aanwezig moesten zijn in de buurt waar radicale moslims in 2001 de grootste aanslag uit de geschiedenis van de Verenigde Staten pleegden.

Twee jaar later opende het zogeheten Park51 voorzichtig haar deuren. De grote verbouwing die de initiatiefnemers voor ogen hadden bleef uit. Wel kwam er een gemeenschapshuis, een gebedsruimte en een hal voor foto-exposities.

Tweede poging: een religieus museum
Inmiddels heeft vastgoedfirma Consolidated Edison het gebouw van de hand gedaan, meldt de New York Times. Ontwikkelaar Soho Properties wil het tegen de vlakte werpen en op hetzelfde kavel beginnen aan een nieuw project: een 'museum en een gewijde plaats' rond 'het islamitische geloof en diens kunst en cultuur'. Of dat plan kans van slagen heeft is onduidelijk. Soho heeft nog geen vergunningen. De ontwikkelaar gaat ervan uit dat grote controverse ditmaal uitblijft.

Het koepelverband waartoe de initiatiefnemers van het vorige centrum behoorden, The American Muslim Society, bouwden in 2011 al een andere moskee. Die verrees een stukje verderop, in een woonwijk op het zuidelijkere Staten Island.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden