Moskee moet vrezen voor bouwvergunning

De megamoskee naast de Rotterdamse Kuip wordt afgebouwd, belooft het bestuur. Maar een nieuwe aannemer is nog niet gecontracteerd.

De al maanden stilliggende bouw van de Rotterdamse Essalam-moskee zal op korte termijn worden hervat. Dat schrijft het moskeebestuur aan wethouder Hamit Karakus (wonen). De wethouder eiste uiterlijk gisteren duidelijkheid over de datum waarop de Marokkaanse moskee in gebruik wordt genomen. In zijn brief wees Karakus erop dat ’wanneer de bouw 26 ononderbroken weken of meer stilligt, de gemeente het recht heeft om de bouwvergunning in te trekken’.

Op 17 maart staakte het Duitse aannemersbedrijf Karl König de werkzaamheden wegens achterstallige betalingen. Het moskeebestuur wil nu verder met een nieuwe aannemer, die dus uiterlijk 17 september moet beginnen. Het is echter de vraag of die datum wordt gehaald. „De contractonderhandelingen vinden nog plaats”, meldt advocaat Bart van Veen namens het moskeebestuur. De bouwvak en vakanties van bestuursleden in Marokko zouden de onderhandelingen vertragen.

De raadsman kan niet zeggen wanneer de moskee gereed is, aangezien hij geen inzage heeft gehad in de brief. Een woordvoerder van wethouder Karakus wil alleen bevestigen dat de brief is ontvangen. De bouwperikelen kunnen de gemeente geld kosten. Volgens een afspraak met het gemeentebestuur krijgt de moskeestichting de nieuwbouwmoskee op eigen grond in ruil voor de grond onder de oude Essalam-moskee. Op die moskee plus grond heeft Karl König vorige maand beslag gelegd als onderpand voor de achterstallige betaling van 1 miljoen euro. Daarover loopt inmiddels een bodemprocedure waarin op zijn vroegst over een jaar een uitspraak valt te verwachten. Omgekeerd eist het moskeebestuur 1,9 miljoen euro terug van de Duitse aannemer, omdat de moskee niet binnen de afgesproken termijn is voltooid.

De bouw van de Essalam-moskee duurt al bijna vijf jaar. Oorspronkelijk zou de megamoskee voor 1300 gelovigen, met minaretten die hoger reiken dan de lichtmasten van De Kuip, in juni 2005 af zijn.

Het stokkende bouwproces wordt met argusogen gevolgd door een groep moskeegangers die oppositie voert tegen het moskeebestuur. Zij eisen inzage in de bouwboekhouding omdat de moskeebouw mede met hun donaties wordt gefinancierd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden