Moskee mag niet voor politieke doeleinden worden gebruikt

De moskee als ontmoetingsplaats? Zeker, maar dat betekent niet dat je haar mag gebruiken als een instituut ten behoeve van maatschappelijk-politieke doelstellingen. De auteur is beleidsmedewerker Samenwerkingsverband Marokkanen en Tunesiërs

In de discussies over de imamopleiding wordt nauwelijks onderscheid gemaakt tussen de islam en de moskeeën. Ook binnen dat laatste begrip is een onderscheid aan te brengen tussen de moskee als heilige gebedsplaats en de moskee-organisatie.

Dat de islam een belangrijke rol speelt in het doen en laten van ons, moslims, betekent niet dat de moskeeën automatisch ook zo'n rol hebben. In de huidige discussie wordt de nadruk gelegd op de functie van de moskee als ontmoetingsplaats. Dat gaat in beperkte mate op, althans voor de Marokkaanse moskeeen. Maar het is ook een degradatie van de moskee om deze te beschouwen als louter ontmoetingsplaats die je kunt gebruiken voor maatschappelijk-politieke doeleinden. Een maatschappelijk-politieke rol van de moskee brengt een aantal risico's met zich mee, die op den duur schadelijker voor de islam en voor de moslims kunnen zijn dan voor degenen die zich zorgen maken over de integratie van moslims.

Zowel in landen van herkomst als hier bestaan bezwaren tegen de zogenaamde 'politieke islam'. Deze bezwaren worden vaak ingegeven door het feit dat de politiek zich verschuilt achter de religie, waardoor een discussie, laat staan kritiek, onmogelijk wordt gemaakt. Want als je een afwijkende mening hebt, wordt dat eenvoudigweg afgedaan als verzet tegen Gods wil. Hier moeten wij, als moslims, voor waken, niet in de laatste plaats in het belang van de islam en moslims zelf. In dat licht is het welke overheid dan ook niet toegestaan religie te gebruiken om politiek-maatschappelijke doeleinden te realiseren, zoals het integratiebeleid. Een eventuele subsidie mag ook niet inhouden dat verantwoording moet worden afgelegd tegenover de subsidiegever, de minister of diens ambtenaar. Er is praktisch geen religie die dat zonder meer zou accepteren. Verantwoording leg je alleen af tegenover God.

De suggestie om de huidige imams een algemene vorming te bieden steun ik van harte. De imam heeft, als werknemer, recht op scholing op terreinen die van belang zijn voor de uitoefening van zijn beroep. De overheid kan in dit geval de moskee-organisatie, als werkgever, stimuleren dit te realiseren.

Tenslotte: mensen die maatschappelijk afgeschreven zijn, zoeken vaak houvast in eigen cultuur en religie. Het is de taak van de overheid om die mensen meer perspectieven te bieden op een volwaardige maatschappelijke participatie, liever dan van 'vluchtstroken' gewone rijbanen te maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden