Moskee: Ga alleen in gezelschap over straat

Nederlandse moslims bang voor vergeldingsacties voor 'Parijs'

MARIJE VAN BEEK en REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Moslims in Nederland vrezen slachtoffer te worden van vergeldingsacties voor 'Parijs'. Er zijn al meldingen van agressie en intimidatie op straat. Sommige moskeeën raden vrouwen inmiddels aan om niet meer alleen naar buiten te gaan.

Voor het Bureau Discriminatiezaken komt dit niet als verrassing. Na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in januari nam het aantal moslims dat melding deed van discriminatie al fors toe, merkten het Haagse meldpunt en andere meldpunten voor discriminatie. En uit een rapport van de politie dat maandag verscheen, blijkt dat moslimdiscriminatie in 2014 ten opzichte van 2013 was toegenomen met 37 procent.

Bij de As Soennahmoskee in Den Haag, zo is te lezen op de website, kwamen afgelopen week veel berichten over 'aanvallen' binnen. Bestuursvoorzitter Abdelhamid Taheri van de moskee laat weten dat hij vier à vijf berichten per dag krijgt. Moslims krijgen dingen te horen als 'Rot op naar je eigen land', 'kutmoslim', en er zou ook aan hoofddoekjes zijn getrokken.

Het ernstigste incident waarvan Taheri weet, trof een van hun moskeegangers. Toen de man vrijdagavond - de dag van de aanslagen in Parijs - na een godsdienstles de tram op weg naar huis nam, werd hij in elkaar geslagen. Daarbij zou hij zijn uitgescholden voor 'terrorist', 'haatbaard' en 'IS-aanhanger'.

Maar verreweg de meeste signalen, zegt Taheri, komen van vrouwen. Hun hoofddoek maakt hen meer herkenbaar als moslim. "Vrouwen met een gezichtssluier durven al helemaal niet meer het huis uit - die vallen nog meer op."

In de ogen van Taheri is het een 'heel gevaarlijke ontwikkeling'. Niet alleen omdat hij zich zorgen maakt om zijn geloofsgenoten. "Voor hetzelfde geld reageert iemand verkeerd op zo'n aanval, en mondt het uit in nog meer geweld. Daar zit niemand op te wachten." Op de moskeewebsite is een advies voor de 'broeders en zusters' te lezen: 'Ga niet in op deze provocaties'.

Twee Almeerse moslima's liepen in januari, kort na de aanslag op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs, verwondingen op toen een man hen met de fiets aanreed. Voor hij doorreed, zou hij 'kutmoslims' en 'rot op naar je eigen land' hebben geroepen. Aan de plaatselijke nieuwssite dichtbij.nl vertelden de vrouwen zich niet veilig meer te voelen. "Het is nu moeilijk voor ons om iemand te vertrouwen."

Bestuursvoorzitter Jamal Bouzeryouh van de Omar-moskee in Almere-Buiten herinnert het zich nog goed. "Dat gebeurt iedere keer als er aanslagen worden gepleegd. Sommige mensen proberen wraak te nemen op onschuldige mensen."

Vandaag gaat Bouzeryouh zijn moskeegangers waarschuwen, en met name de vrouwen. "Het lijkt me verstandig dat ze alleen in gezelschap over straat gaan. Ik ga de imam zeggen dat hij hier in zijn preek op moet wijzen." En voor de goede orde, legt hij uit: "De imam gaat ook zeker uitleggen hoe fout de actie in Parijs was." Met een zucht: "Mensen snappen niet dat wij moslims helemaal tegen dit soort aanslagen zijn."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden