Moskee erkent harde aanpak van kinderen

Stadsdeelvoorzitter Marcouch sprak over weekeindscholen waar lijfstraffen voorkomen. „Ik heb linialen uit de moskee gestolen.”

Rob Pietersen

Fatimazohra Hadjar is het ’voor duizend procent’ eens met het noodsignaal dat Ahmed Marcouch gisteren in Trouw afgaf. „Ik ken de verhalen van kinderen die tot bloedens toe zijn geslagen”, aldus de directrice van stichting Kap, Kinderen in achterstandsposities in Amsterdam.

Marcouch, voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart, pleitte gisteren voor onderzoek naar het islamitisch weekeindonderwijs. De PvdA’er zegt dat er lijfstraffen voorkomen en er „onder erbarmelijke omstandigheden, in stinklokalen en met een slecht pedagogisch klimaat” lessen worden gegeven. Volgens Marcouch leren de kinderen er afkeer van de westerse maatschappij. Wat ze doordeweeks op school opsteken, wordt zo kapotgemaakt.

„Naar aanleiding van klachten van ouders ben ik wel eens naar moskeeën gegaan”, zegt Hadjar. „Ik heb daar uit leslokalen akelig dikke linialen gestolen. Dan liet ik wel een briefje achter dat de leraar ze bij mij thuis kon ophalen als hij echt niet zonder kon.”

„Maar onderschat ook de psychische mishandeling niet”, aldus Hadjar. „Wat doet het met een kind als je hoort dat je vooral van alles en nog wat verdoemd wordt en je een enkele reis richting de hel wacht?”

Het is goed misstanden aan de kaak te stellen, reageert Mohammed Cheppih, die als jongerenimam en vertrouwensman overal in het land wordt ingeschakeld. „Ook ik hoor verhalen over stinklokalen en koranleraren die uit andere landen komen en het slaan van leerlingen wél normaal vinden.”

„Maar ik kan ook heel goede voorbeelden noemen van vrijwilligers die met heel weinig middelen een prima aanvulling geven op het doordeweekse onderwijs, die heel bevlogen koran- en Arabische les geven. Die inspringen waar ouders in de opvoeding tekort schieten. Als je de uitwassen op straat ziet: dan zou ik willen dat die relschoppers naar de weekeindschool zouden gaan”, aldus Cheppih.

Duidelijk is dat Marcouch met zijn kritiek vooral doelt op de El Ouma-moskee in Slotervaart. Namens die moskee spreekt Khalil Aitblal van de Unie van Marokkaanse Moskeeën Amsterdam en Omstreken, over ’spierballentaal met enige kern van waarheid’. „Marcouch schetst een beeld van kinderen die aan de lopende band geslagen en gefolterd worden. Er zijn incidenten. Ook bij ons. Maar de buitenwereld moet niet voorbijgaan aan het feit dat er in moskeeën op een andere manier wordt onderwezen.”

Aitblal erkent dat het onderwijs in weekeindscholen beter moet. „Dat is bij ons al jaren prioriteit. Wat dat betreft ondersteunen wij de aandacht die Marcouch voor kwalitatief onderwijs vraagt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden