Moskee bijna elke dag mikpunt

Lodewijk Asscher had gisteren een ontmoeting met Moskee-vertegenwoordigers in Leiden. Beeld Werry Crone
Lodewijk Asscher had gisteren een ontmoeting met Moskee-vertegenwoordigers in Leiden.Beeld Werry Crone

Binnenkort valt bij de politiebureaus en gemeentehuizen een brief op de mat van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Hij vraagt daarin om meer oog te hebben voor de veiligheid van moskeeën. Haast dagelijks doen zich tegenwoordig incidenten voor bij moskeeën, weet Dick Schoof uit politiegegevens. Die incidenten variëren van pesterijen tot geweldpleging.

Marije van Beek

Moskeebestuurders uit het hele land spraken gistermiddag in de Imam Malik-moskee in Leiden met de NCTV en minister Lodewijk Asscher over de beveiliging van moskeeën. Aanleiding voor het gesprek zijn de toegenomen zorgen onder moslims.

Twee weken geleden gooide een 33-jarige man brandbommen naar de moskee Allah's Huis in Enschede, waar op dat moment kinderen aanwezig waren. Hij wordt vervolgd voor brandstichting met terroristisch oogmerk. Ook kregen zeker twintig moskeeën in Nederland laatst een dreigbrief voorzien van hakenkruis, anti-islamitische teksten, en: 'Binnenkort hoog bezoek!!!'.

Bij moskeeën bestaat de indruk dat de huidige dreigingsanalyse van de NCTV tekortschiet. Voor Abdelhamid Bouzzit, bestuurder van de Imam Malik-moskee en vicevoorzitter van de Stichting Islamitische Organisaties Regio Haaglanden (SIOR), was het gesprek hem daar vooral om te doen. "Ik wil van de NCTV weten of onze moskee veilig is of niet. Of ik tegen mijn moskeegangers kan zeggen: 'Kom maar weer met een gerust hart naar de moskee'."

Nadat zij de eerder genoemde dreigbrief kregen, besloot in elk geval één bezorgd Leids ouderpaar hun kinderen dat weekend thuis te houden. Ze zouden huiswerkbegeleiding volgen in de moskee.

De dreigbrief die aan zeker twintig moskeeën verstuurd werd. Beeld anp
De dreigbrief die aan zeker twintig moskeeën verstuurd werd.Beeld anp

Geen concrete dreiging
Andere maatregelen dan de brief aan gemeenten en politie komen er niet. Er is op dit moment geen concrete dreiging voor een aanslag bij een moskee, zegt een woordvoerder van de NCTV, zoals die er wel is voor joodse instellingen. "Maar de zorgen begrijpen we. Die zijn ook terecht. We vragen de politie dit in de gaten te houden, om te voorkomen dat er iets gebeurt."

Binnen twee weken gaan de moskeeën en de NCTV opnieuw om tafel. Dan legt de nationaal coördinator uit hoe de mate van dreiging wordt vastgesteld. "Dat was, logischerwijs, bij sommige organisaties niet helemaal duidelijk."

Harde maatregelen
Door het gesprek van gisteren is Abdelhamid Bouzzit gerustgesteld - vooral het sturen van de brief juicht hij toe. In het vervolggesprek gaat hij toch voor 'harde maatregelen' pleiten. Op permanente beveiliging hoopt hij niet. "God behoede ons voor permanente politiebewaking zoals joodse gebedshuizen en scholen die nodig hebben." Wel wil hij tips over wat moskeeën zelf aan hun beveiliging kunnen doen. "Nu staan er bij ons 24 uur per dag vrijwilligers naast moskeeën, voorzien van zaklamp en portofoon", verzucht Bouzzit. "Maar daar hou je een brandbom niet mee tegen."

Onderzoeker Ineke van der Valk van de Universiteit van Amsterdam, die acties met islamitische doelwitten al langer bijhoudt, stelde eerder vast dat met aangiftes of meldingen van besturen weinig wordt gedaan. Dat is precies waar de brief van de NCTV de politie op zal wijzen. "Ook als er niks gebeurt, moet de politie er voor zorgen dat er goed contact is met de moskeeën. Je moet elkaar kennen. Dan gaat zo'n aangifte ook beter", aldus de NCTV-woordvoerder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden