Morsi verwerpt roep om aftreden

Egyptenaren en buitenlandse media bekijken de toespraak van president Morsi op tv. Beeld ap
Egyptenaren en buitenlandse media bekijken de toespraak van president Morsi op tv.Beeld ap

De Egyptische president Mohamed Morsi is, ondanks het grote verzet tegen zijn bewind en een ultimatum van het leger, niet van plan af te treden. Dat heeft hij dinsdagavond duidelijk gemaakt in een toespraak op televisie. Hij liet weten zijn 'democratische legitimiteit' te verdedigen met zijn leven.

In het begin van zijn speech zei Morsi dat hij te kampen heeft met uitdagingen als corruptie en 'restanten van het oude regime' die tijd kosten om aan te pakken. Hij erkende fouten te hebben gemaakt, maar zei geen andere mogelijkheid te zien dan de taken uit te voeren die hem democratisch zijn toegevallen.

Hij liet ook weten zijn best te doen het leger ertoe te bewegen zijn 'normale taken' weer uit te voeren. Eerder op de avond eiste Morsi dat het leger een ultimatum aan zijn adres intrekt. Het leger heeft gedreigd hem aan de kant te schuiven als hij woensdag geen overeenstemming heeft bereikt met de liberale oppositie over een oplossing voor de politieke crisis.

Tegen het bewind van Morsi zijn al dagen massademonstraties gaande. Tegenstanders verwijten hem onder meer de economische problemen in Egypte niet goed aan te pakken. Ook zou de president vooral de politieke agenda van de Moslim Broederschap uitvoeren en te weinig oog hebben voor de belangen van anderen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden