Morris (2) gaat naar een popfestival

Kinderen meenemen naar een popfestival wordt steeds gewoner, hoe jong ze ook zijn. Maar let wel op welk festival je kiest.

De tweejarige Morris ondergaat deze zomer zijn vuurdoop als festivalganger, wanneer hij met zijn ouders voor de eerste keer een popconcert zal bezoeken. "Vorig jaar vond ik hem nog te klein, maar dit jaar dachten we: ja, we doen het", zegt zijn moeder Ilse van Sloten. "Samen met enkele familieleden en wat vrienden met kinderen vertrekken we drie dagen naar het Sfinksfestival." Door haar zoontje mee te nemen naar Sfinks zet Van Sloten een familietraditie voort. "Mijn vader nam me vroeger ook mee, vooral naar folk- en wereldmuziekfestivals. Op die manier heeft hij me de liefde voor de muziek bijgebracht en daar ben ik hem dankbaar voor. Op mijn beurt wil ik dat weer doorgeven aan mijn zoontje: dat je zoveel lol kunt beleven aan muziek."

Van Sloten twijfelt er niet aan dat Morris zich zal vermaken. "Ik denk dat hij zijn ogen uit kijkt. Hij houdt van muziek. Al vanaf dat hij in mijn buik zat heb ik hem veel Afrikaanse muziek laten luisteren en als ik nu thuis iets opzet, gaat hij meteen dansen en klappen in z'n handjes." De tweejarige Morris zal niet de enige jeugdige bezoeker zijn die in de komende zomermaanden zijn festivaldebuut maakt. Naarmate er meer generaties komen die zijn opgegroeid met popmuziek en popfestivals, wordt het meenemen van kinderen naar zo'n festival steeds gewoner. Maar welke festivals zijn geschikt voor kinderen? In elk geval niet de grootschalige festivals als Lowlands en Pinkpop waar de enorme mensenmassa's bedreigend kunnen overkomen op jonge festivalgangers. Ook festivals waarvan je kunt verwachten dat de volumeknop flink opengaat, zoals heavy metal- of dancefestivals, zijn geen gelukkige keuze.

De beste optie is wellicht een proefbezoek aan een gratis festival, zoals het Amsterdam Roots Festival, dat op 8 juli wordt afgesloten in het Oosterpark. Als dat goed gaat, is de tijd rijp voor een betaald festival. Het meest voor de hand ligt dan eentje dat rekening houdt met jonge festivalgangers. Zo is 'Into the great wide open' (ITGWO) dat in september op Vlieland wordt gehouden een mekka voor kunstzinnige kinderen. "Het festival wordt georganiseerd door mensen die zelf jonge kinderen hebben en dachten: waarom zouden we niet een festival organiseren waar ook kinderen bij kunnen zijn?", vertelt Bas Jansen van ITGWO. Jaarlijks bezoeken zo'n zevenhonderd kinderen samen met hun ouders het driedaagse festijn, dat een speciaal kinderkunstprogramma heeft. Op ITGWO geen gangbaar vermaak zoals schmincken of springkussens, maar een programma waarbij twintig kunstenaars de kinderen uitdagen om mooie dingen te maken. "De kunstenaars gebruiken de elementen op het eiland of het eiland zelf als decor", aldus programmeur van het kinderkunstprogramma Jaïri Terpstra. "Wij werken met een grote groep kunstenaars, om kinderen te verrassen en te prikkelen en ze anders te laten kijken naar de dingen om zich heen. Zo hadden we in de voorgaande edities een tikkeltje maffiose pizzeria die door de kinderen werd gerund en een workshop 'Demonsteren kun je leren'." De combinatie van een kinder- en volwassenenprogramma werkt heel goed volgens Terpstra: "Ouders zitten enthousiast een hele dag naast hun kinderen in het kunstatelier. Dat kan bij ons: overdag bezig zijn met je kind en 's avonds met een biertje naar de muziek luisteren."

Voor ouders/kinderen met een lichte hippie-inslag is er het Belgische Sfinks-festival. Speciaal voor de jonge bezoekers is er een kidsdorp met grote en bijzondere luchtkastelen en twee zwembaden. Daarnaast zijn er tal van kinderworkshops zoals Afrikaanse percussie, kinder-yoga en -massage, buikdansen en zang, en brengen de optredende groepen speciale kinderconcerten van een half uur. Dit jaar bijvoorbeeld maakt een Zuid-koreaanse groep een programma met Koreaanse kinderliedjes.

Het festival dat vooral veel wereldmuziek biedt, profileert zich al vanaf het prille begin als kind- en gezinsvriendelijk. Sfinks trekt daardoor jaarlijks tussen de tweeduizend en drieduizend kinderen. "We willen dat ook grote gezinnen naar het festival kunnen komen. Daarom mogen kinderen tot veertien jaar gratis naar binnen en is het toegestaan dat mensen, om de kosten te beperkern, hun eigen eten en drinken meenemen", vertelt Sarah Vereycken van Sfinks. Negatieve reacties van festivalgangers die niet blij zijn met zoveel kinderen heeft Vereycken nooit gehoord. "Mensen weten dat Sfinks een kindvriendelijk festival is en als om 20.30 uur het kinderdeel ophoudt, vertrekken veel gezinnen naar huis. Vanaf 22.00 uur hebben we een speciaal tarief voor het feestpubliek."

Overigens zijn veel festivals die zich niet heel specifiek op kinderen richten, zoals Dauwpop bij Hellendoorn, ook blij met gezinnen op het terrein: ze houden de sfeer vriendelijk.

Sfinks, van 27 t/m 29 juli in Boechout, België. Gratis toegang voor kinderen tot 14 jaar.

Info op: sfinks.be.

ITGWO, van 7 t/m 9 september op Vlieland. Kaarten voor kinderen van 4 tot 15 jaar kosten 14 euro, kinderen tot 4 jaar mogen gratis mee.

Info op: intothegreatwideopen.nl.

Geef ze wel goeie doppen!
Wie zijn kind meeneemt naar een popfestival, doet er goed aan de oortjes goed te beschermen. Omdat kinderen zelf niet in de gaten hebben of de muziek te hard staat, moeten de ouders volgens audioloog Jan de Laat van het Leids Universitair Medisch Centrum extra goed opletten.

"Ik zie elke week jonge mensen met gehoorproblemen bij mij terecht komen. Ze hebben bijvoorbeeld last van een pieptoon in hun oor die niet meer weggaat. Als een kind nog op school zit, is het leed soms niet te overzien. Op stille momenten tijdens de lessen hebben ze last van die pieptoon en kunnen ze zich niet meer concentreren." De Laat adviseert ouders oorkappen of op maat gemaakte 'slaapdoppen' aan te schaffen voor hun kinderen.

"Slaapdoppen kun je voor 20 à 25 euro laten maken bij een audicien of hoorwinkel. Je ziet kinderen ook wel rondlopen met gewone koptelefoons op, maar die bieden onvoldoende bescherming."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden