Mormoonse broekdraagsters wekken agressie op

Mormoonse vrouwen die in een broek naar de tempel gingen, zijn met de dood bedreigd. Officieel is het in de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen niet verboden om broeken te dragen. Nergens is zwart-op-wit te lezen dat een vrouw in een jurk of rok moet komen. Toch voelen de meeste vrouwen zich daartoe verplicht. Groepsdruk, zeggen ze. De 26-jarige Stephanie Lauritzen uit Salt Lake City begon een actie via Facebook: 'Wear pants to church'. Sinds een paar weken dragen duizenden mormoonse vrouwen broeken in de diensten. Tot boosheid van sommige medegelovigen.

Op de Facebookpagina van de groep, 'All Enlisted', liet een bezoeker een bericht achter waarin hij de vrouwen met doodschieten bedreigde: "In het gezicht... van dichtbij ... STEL JE NIET AAN ...." Lokale autoriteiten onderzoeken de bedreiging.

De persoon achter het Facebookbericht is niet de enige die de actie van de vrouwen niet kan waarderen. In de New York Times komt Julie Tuovi Baker Hansen aan het woord, een advocate uit Burbank, Californië. Ze woonde in Salt Lake City een dienst bij in een broek, als enige op een bijeenkomst van ongeveer vijftig personen. Een man stak zijn hand op en zei: "Vrouwen die broeken willen dragen, weten niet hoe ze de Heer moeten volgen."

Het zijn niet alleen mannen die zich tegen de actie verzetten. Op de Facebookpagina schreef JoEllen Swarts uit Las Vegas: "Wat is er mis met jullie, vrouwen??? Ga weg, zoek een ander gebedshuis als je niet gelukkig bent met de kerk. Jullie zullen de mormoonse leer niet veranderen."

Op de Facebookpagina zijn foto's te zien van trotse vrouwen in hun nieuwe kerk-outfits: armen in de zij, of met gebalde vuist. "Operatie broek = succes", schreef bijvoorbeeld Christy Ellis-Clegg uit New York.

Maar het gaat de vrouwen om meer dan alleen de broeken. Ze willen aandacht vragen voor de positie van vrouwen in de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, zoals de Mormoonse kerk voluit heet. In het algemeen, stellen de vrouwen, krijgen jongens en mannen meer autoriteit in de kerk dan meisjes en vrouwen. Intussen wordt er op de Facebookpagina nog volop gediscussieerd, over homorechten bijvoorbeeld, over het wijden als vrouw tot priester, en het aanspreken van God als 'Heavenly Mother'.

De Verenigde Staten tellen zes miljoen praktiserende mormonen. In Nederland is maar één mormoonse tempel, in Zoetermeer. De mormoonse kerk heeft ons land officieel verklaard tot 'zendingsgebied'. Ook andere geloofsgemeenschappen in Nederland, zoals de Gereformeerde Gemeenten (circa 100.000 leden), verwachten van vrouwen en meisjes dat ze een rok of jurk en een hoed dragen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden