RecensieMusical

Mormoon komt er in satirische musical beter vanaf dan Afrika

De missionarissen Kevin Price en Arnold Cunningham worden uitgezonden naar Oeganda.Beeld Julieta Cervantes

Een musical over aanhangers van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, ook wel mormonen genoemd, klinkt minstens als een uitdaging om het juicy te houden. Én als uitdaging qua schoppen tegen heilige huisjes. Dit laatste is de makers, Trey Parker en Matt Stone van de satirische animatieserie South Park, niet vreemd. Samen met componist Robert Lopez (‘Frozen’, ‘Coco’, ‘Avenue Q’) maakten ze met ‘The Book of Mormon’ (2011) een soort parodie op het genre musical die tegelijkertijd als musical verdomd knap in elkaar zit. De muziek is aanstekelijk en blijft lang hangen en er zijn mooie komische (muzikale) verwijzingen naar andere musicals: ‘Lion King’, ‘Annie’, ‘Cabaret’, ‘Frozen’. Daarbij is de dans geweldig strak en energiek, de cast heeft goede zangstemmen en een sterke komische timing. 

Maar dan het verhaal. We volgen twee jonge mannen die met elkaar zitten opgescheept als ze na hun mormonen-missionaris-opleiding worden uitgezonden naar Oeganda. Niet echt hun droomplek, dat was Orlando, Disneyworld. Het levert ‘hilarische’ situaties op, want o jee, Afrika is niet zo idyllisch als in The Lion King. 

Redders van Afrikaanse dorpelingen

Dat de mormonen op de hak genomen worden is geen ethisch probleem. De humor is scherp, de personages halen zichzelf en hun geloof onderuit, maar je gaat een beetje van ze houden omdat ze feilbare mensen met dromen zijn. Waar de makers de mist mee ingaan is het stereotype beeld dat ze schetsen van Oeganda: een arm, gewelddadig en inferieur derdewereldland met uitsluitend domme mensen die állemaal aids hebben en die zitten te wachten om gered te worden door witte Amerikanen. Natuurlijk, het is satire. Maar toch. 

Er komt geen inzicht waarbij bijvoorbeeld de mormonen íets van de Oegandezen en/of hun cultuur leren. Ook geen scherpe omkering. En satirisch bedoeld of niet: het effect blijft dat het – overwegend witte – publiek heel hard zit te lachen om knullige, kinderlijke, eigen kracht ontberende Afrikanen. De mormonen komen er ook niet altijd goed vanaf, maar zij worden niet als bevolkingsgroep weggezet, én uiteindelijk worden deze mannen tóch de ‘redders’ van de Afrikaanse dorpelingen. Dat kost de voorstelling een ster.

Musical
The Book of Mormon - Amerikaanse productie t.e.v. de jaarlijkse traditie: Broadway in Carré
★★★☆☆

Lees ook:

Grove grappen, mooie muziek en een eigen moraal over religie in ‘The Book of Mormon’

‘The Book of Mormon’ komt duidelijk van de makers van tv-serie ‘South Park’. Na jaren Broadway en het Londense West End, speelt de bekroonde musical nu in Carré.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden