Mormonenkerk gaf Oranjes postume doop

null Beeld ANP
Beeld ANP

Diverse leden van het Nederlandse Koninklijk Huis zijn na hun overlijden lid gemaakt van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Leden van de kerk (beter bekend als mormonen) hebben met dat doel onder meer prins Claus, prins Bernhard en prinses Juliana plaatsvervangend gedoopt.

Robin de Wever

Dat blijkt uit niet-openbare gegevens uit de genealogische databank van de wereldwijde kerk, waarover Trouw beschikt.

De mormonen kennen een omstreden gebruik, waarbij kerkleden zich kunnen laten onderdompelen in plaats van een voorouder die dat bij leven niet heeft gedaan. Op die wijze zou de voorouder, die door genealogisch onderzoek is geïdentificeerd, alsnog in de hemel kunnen komen.

De mormonen baseren zich behalve op de Bijbel ook op meer recente openbaringen. De Amerikaanse grondlegger Joseph Smith zou die in de eerste helft van de negentiende eeuw rechtstreeks van God hebben ontvangen.

In de Verenigde Staten mag de kerk rekenen op veel interesse van de media. De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney is al jarenlang actief in de kerk. De Nederlandse tak telt naar eigen zeggen 8900 leden.

Samenwerking met provincie
Voor genealogische informatie putten de mormonen uit archieven van de burgerlijke stand. De kerk heeft alle provinciale archieven in Nederland aangeboden om de akten uit hun collecties gratis in te scannen. Voor de archieven, die hun collecties digitaal willen ontsluiten, is dat een gunstig aanbod.

Maar niet alle regionale historische centra willen meewerken aan het doel van de mormonen: het uitbreiden van hun genealogische databank, om steeds meer burgers postuum te dopen. Het Gelders archief laat kerkleden akten inscannen, het Utrechts archief niet. Het Overijssels archief twijfelt nog.

Volgens de regels van de kerk mogen mormonen alleen hun eigen voorouders plaatsvervangend dopen. Lang niet alle kerkleden houden zich daaraan. Zo leidde berichtgeving over de doop van Holocaustslachtoffers als Anne Frank tot verontwaardiging in Joodse kring.

Theologie
Naar nu blijkt zijn ook leden van het Nederlandse koningshuis gedoopt. De doop van prins Claus werd in augustus 2004 (twee jaar na zijn overlijden) voltrokken in een mormoonse tempel in de Braziliaanse stad Campinas. Woordvoerder Hans Boom van de mormoonse kerk in Nederland vermoedt dat dit gedaan is door 'te enthousiaste leden'.

Boom zegt niet te weten waar de belangstelling voor het koningshuis bij zijn geloofsgenoten vandaan komt. Mogelijk is die terug te voeren op de mormoonse theologische opvatting dat 'edelen en groten' zijn uitverkoren om leidinggevende taken op zich te nemen of 'heerser in de kerk van God te zijn'.

De Rijksvoorlichtingsdienst wil niet reageren op de doopactiviteiten van de mormonen. Kerkwoordvoerder Boom zegt dat hij zich niet kan voorstellen dat er bezwaren zouden zijn tegen de postume doop. "Het is een gebaar van liefde."

De enige Nederlandse mormonentempel, in Zoetermeer Beeld Flickr (FaceMePLS)
De enige Nederlandse mormonentempel, in ZoetermeerBeeld Flickr (FaceMePLS)

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden