'Mormonenkerk gaat kritische blogger excomunniceren'

David Twede wordt mogelijk op het matje geroepen omdat hij zich kritisch heeft uitgelaten over de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney, een mormoon. Beeld afp
David Twede wordt mogelijk op het matje geroepen omdat hij zich kritisch heeft uitgelaten over de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney, een mormoon.Beeld afp

Een Amerikaanse blogger die kritische artikelen schrijft over de mormonenkerk wordt dit weekend mogelijk uit de kerk gezet. Ze lijkt daarmee een signaal te willen geven aan kritische leden. Wat David Twede precies verkeerd heeft gedaan is nog onduidelijk.

Nieuwssite The Daily Beast berichtte vrijdag dat Twede op het matje is geroepen door de leiding van de mormonenkerk omdat hij kritische artikelen heeft gepubliceerd over Mitt Romney.

Dat zou opmerkelijk zijn, want de kerk claimt al maandenlang dat ze politiek geen kleur wil bekennen. Romney, de presidentskandidaat voor de Republikeinse partij, is mormoon.

Volgens de regionale krant Salt Lake Tribune moet Twede zich niet verantwoorden voor politieke artikelen, maar voor enkele andere stukken op zijn website MormonThink. Hij zou over de schreef zijn gegaan toen hij informatie wereldkundig maakte over geheime rituelen die in mormonentempels worden uitgevoerd. Die rituelen - bestaande uit spreuken en handgebaren - vormen volgens mormonen een deel van de heilige orde.

Verantwoorden tegenover disciplinare raad
Aanstaande zondag moet Twede de disciplinaire raad van de kerk zien te overtuigen dat hij geen afvallige is. De kans lijkt groot dat hij wordt geëxcommuniceerd.

Mormonen baseren zich behalve op de Bijbel ook op meer recente openbaringen. De Amerikaanse grondlegger Joseph Smith zou die in de eerste helft van de negentiende eeuw rechtstreeks van God hebben ontvangen. In de Verenigde Staten mag de kerk rekenen op veel interesse van de media.

'Critici tornen aan kerkelijk gezag'
Twede is een van de voornaamste interne kerkcritici. Die critici vragen zich onder meer af of de mormoonse heilige geschriften werkelijk op wonderlijke wijze zijn geopenbaard en of de eigen geschiedschrijving van de kerk klopt.

De mormonenkerk lijkt weinig op te hebben met die aanpak. Kerkleden die de websites bezoeken zouden kunnen gaan twijfelen aan de kerkelijke orthodoxie, is de gedachte. Critici zouden daarom tornen aan het gezag van de kerk.

Enkele hoge mormoonse geestelijken zouden Twede onlangs te verstaan hebben gegeven dat hij volgens hen 'een wolf in schaapskleren was' - een uittreder die zich voordoet als actief gelovige maar ondertussen de kerk bestrijdt. De kerk zou van Twede af willen omdat ze 'haar kudde wil beschermen tegen de Antichrist, tegen een afvallige'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden