Mormonen zeggen sorry voor doop ouders Simon Wiesenthal
De ouders van nazi-jager Simon Wiesenthal blijken vorige maand postuum te zijn gedoopt in mormoonse tempels. Na protesten bood de kerk haar excuses aan. Daarmee is de doop nog niet teruggedraaid, maar volgens de mormoonse theologie is er nog een uitweg: de Wiesenthals kunnen in het hiernamaals het aanbod om mormoon te worden gewoon afslaan.
Simon Wiesenthal zelf overleed in 1995, maar: "Als hij nog leefde, zou hij daar enorm hartzeer van hebben", zei rabbijn Abraham Cooper van het Simon Wiesenthal Center in Los Angeles.
Na eerdere protesten verbood de mormoonse kerk in 2010 het achteraf dopen van Joden die tijdens in de Holocaust omkwamen. "Het spijt ons dat de handelwijze van een individueel lid van onze kerk leidde tot het ongepast indienen van deze namen", aldus een woordvoerder.
Postuum dopen is voor mormonen een manier om de ziel te redden van voorouders of anderen die op aarde hun kans niet kregen of niet grepen, en families in het hiernamaals bij elkaar te houden. Om die reden hebben ze een enorme genealogische databank verzameld.
Bij de postume doop wordt in een tempel een kerklid gedoopt in plaats van de overledene. Maar deze is daarmee nog geen mormoon; dat is pas het geval als de overledene hier in het hiernamaals mee instemt. Abraham Foxman van de Joodse organisatie Anti Defamation League reageerde kwaad: "Holocaust-slachtoffers stierven juist omdat ze Joods waren. Hen registreren als 'christelijk' in een van 's werelds belangrijkste genealogische registers biedt ongewild steun aan ontkenners van de Holocaust."
Eerder bleken ook de ouders van schrijver Elie Wiesel te zijn gedoopt. Die riep dinsdag de Republikeinse presidentskandidaat Romney, een mormoon, op zich uit te spreken tegen het dopen van overleden Joden.
undefined