Boekrecensie

Morisonotto knipoogt naar Huckleberry Finn met een heerlijke reis door de VS anno 1904

Als de vier jonge hoofdpersonen drie dollars vinden, een fortuin, besluiten ze bij het beroemde postorderbedrijf Walker & Dawn uit Chicago een revolver te bestellen. Beeld AP
Als de vier jonge hoofdpersonen drie dollars vinden, een fortuin, besluiten ze bij het beroemde postorderbedrijf Walker & Dawn uit Chicago een revolver te bestellen.Beeld AP

Als deze waanzinnige avonturenroman van Italiaanse origine eerder dan december was verschenen of minder omvangrijk was geweest, had hij vast op menig lijstje met beste boeken van 2018 gestaan. Het is een heerlijk lang, spannend reisverhaal, met vier springlevende kinderen in de hoofdrol, dat zich afspeelt in het fascinerende decor van de Verenigde Staten in 1904.

In een dorp in Franssprekend Louisiana, ingeklemd tussen plantages en moerasland, maken we kennis met de stoere Te Trois, angsthaas Eddie, zogenaamd onkwetsbare Julie en haar zwijgende broertje Petit. Alleen Eddie heeft het goed, Te Trois is arm en Julie en ‘Tit’ zijn uitschot, omdat ze verschillende vaders hebben en - dubbel zo erg in die tijd - het jochie zwart is.

Omslag ‘Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn’ Beeld
Omslag ‘Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn’

Jazz en hotdog

Als ze drie dollars vinden, een fortuin, besluiten de vier bij het beroemde postorderbedrijf Walker & Dawn uit Chicago een revolver te bestellen. De teleurstelling is groot als ze in plaats daarvan een kapot zakhorloge ontvangen. Maar dan komt een vertegenwoordiger van het bedrijf het ding zoeken en beseffen de kinderen dat het blijkbaar veel waard is. Ze besluiten het zelf naar Chicago te brengen in de hoop op een hoge beloning, maar raken verstrikt in een knap geconstrueerde moordzaak.

De wervelende tocht per boot over de Mississippi (Morosinotto knipoogt naar Mark Twain’s Huckleberry Finn) en later in een goederentrein is filmisch beschreven. Onderweg ontstaat een kleurrijk beeld van het Amerika van begin twintigste eeuw, met onnadrukkelijke, maar sprekende details als het ontstaan van de jazz en de uitvinding van de hotdog. De kinderen kijken hun ogen uit als ze een automobiel zien rijden! Maar ook de schaduwkant van die tijd komt aan bod: Tit wordt herhaaldelijk racistisch bejegend, Julie seksistisch (een voorwoord waarschuwt daarvoor).

Alle kinderen vertellen een deel van het verhaal, waardoor je ze van binnenuit leert kennen en hun ontwikkeling meemaakt: Eddie overwint zijn angsten, Julie’s pantser breekt, Te Trois kan eindelijk zijn avontuurlijke zelf zijn en Tit blijkt uiteindelijk een onmisbare schakel in de ontknoping.

Fraaie, ouderwetse landkaarten en krantenknipsels brengen elk hoofdstuk nog meer tot leven en dragen bij aan een onderdompelende leeservaring die je niet licht vergeet.

OordeelWaanzinnige, spannende avonturenroman.

Davide Morosinotto
Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn
Vert. Pieter van der Drift en Manon Smits. Fantoom; 480 blz. € 14,95 (tot 1 feb). Vanaf 11 jaar.

In ons dossier boekrecensies vindt u een overzicht van de besprekingen van pas verschenen fictie, non-fictie, jeugdliteratuur en thrillers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden