'Morgen zijn tekeningen van varkens ook taboe'

Franse minister verbiedt demonstratie in Parijs tegen satirisch blad Charlie Hebdo

Gaat Charlie Hebdo te ver? Terwijl er doden vallen bij demonstraties van boze moslims, drukte het Franse satirische blad gisteren een nieuwe serie Mohammed-cartoons (Motoons) af. Op de redactie van Charlie Hebdo zijn op alle deuren A4'tjes opgehangen met het telefoonnummer van het dichtstbijzijnde politiebureau. 'In geval van nood', staat erbij.

Het is duidelijk, Charlie is geen gewoon blad. In november vorig jaar werd het vorige onderkomen verwoest door een brandbom. Dat was toen een speciaal nummer over de Arabische opstand verscheen, een editie die voor de gelegenheid was omgedoopt tot Charia Hebdo. Sinds de aanslag worden hoofdredacteur Charb en tekenaar Luz beveiligd.

Nu vertelt een strijdbare Charb (Stéphane Charbonnier) de massaal toegestroomde media dat hij 'geen seconde' heeft gedacht Mohammed en de radicale islam dit keer over te slaan. "Wij behandelen de actualiteit zoals wij dat altijd doen. We doen het zo of we doen het niet."

Charb is boos op de Franse regering. De minister van buitenlandse zaken, Laurent Fabius, waarschuwde geen olie op het vuur te gooien. "Maar hebben wíj dat vuur dan soms aangestoken? Het is als met de vrouw in minirok die schuldig zou zijn aan haar verkrachting. Wij houden ons aan de Franse wet en volgens die wet is wat Charlie doet niet illegaal. Dat zou ook het standpunt van de regering moeten zijn."

Ook premier Jean-Marc Ayrault, die net als Fabius tot voorzichtigheid maande, krijgt ervan langs. "Hij kan beter de vrijheid van meningsuiting verdedigen dan onder de indruk zijn van een verzameling clowns die in Parijs voor de Amerikaanse ambassade demonstreren."

Ayrault sprak over de 'internationale context' en de 'verantwoordelijkheid van degenen die een krant leiden'. "Alsof er ooit een internationale context is waarin je gerust kunt lachen om de radicale islam en religie in het algemeen." Bovendien is het einde zoek zodra je concessies doet, weet Charb. "Vandaag mogen we Mohammed niet tekenen, morgen zegt iemand dat moslims ook niet meer kunnen en daarna zijn varkens taboe, etc, etc."

Meer steun krijgt Charb later op de dag van minister van binnenlandse zaken Manuel Valls. Na een gesprek met de moslimkoepelorganisatie CFCM heeft ook Valls het over 'ieders verantwoordelijkheid', maar de nadruk ligt bij de populairste man van de regering op de verdediging van de vrijheid van meningsuiting. Wie zich beledigd voelt - bijvoorbeeld door de tekening waarop een ontklede profeet als Brigitte Bardot is afgebeeld - verwijst Valls naar 'rechtbanken en procedures'. Voor een demonstratie van boze moslims die zaterdag moet plaatsvinden, is geen toestemming gegeven. "Wij tolereren geen enkele demonstratie die de openbare orde bedreigt en oproept tot haat."

Uit voorzorg sluiten morgen Franse ambassades, consulaten en scholen in een groot aantal islamitische landen. Het vrijdaggebed is het geijkte moment waarop extremistische imams gelovigen opstoken om te gaan rellen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden