Moreno verrast in Waalse Pijl

Dopingverleden van Ardennenklassieker lijkt al weer vergeten

EDO STURM

HOEI - De tijd zal leren of de Daniel Moreno, de winnaar van de 77ste Waalse Pijl, in het beeld past dat Frans Maassen voor ogen heeft. Een schone wielersport, renners met een smetteloze moraal. Dat is hoe de ploegleider van het Nederlandse Blanco Pro Cycling de sport wil zien. En Moreno? "De huidige generatie heeft de illegale medicamenten afgezworen", zegt Maassen.

Doping is een reliek van vroeger. Je hoort het deze dagen te pas en te onpas. Over Moreno daarom geen kwaad woord gisteren. Ook niet uit de mond van Maassen. Moreno, Spanjaard in dienst van het Katoesja, verraste vriend en vijand op de Muur van Hoei. Met een forse sprong nestelde hij zich tussen illustere namen als die van Lance Armstrong, Danilo Di Luca en Davide Rebellin. Besmette winnaars, betrapt op doping, dan wel toegegeven dat ze gebruikers waren. Maar ook Philippe Gilbert won er, onbesmet tot op heden.

Je mocht het gisteren nauwelijks toeval noemen dat de lijst met winnaars van de Waalse Pijl op de laatste pagina van het routeboek stond. De zegelijst is er een waarvoor de dopingautoriteit zich vast niet schaamt. Anders dan de organisatie, dezelfde die de Tour de France uitbaat. Zij loopt er liever niet mee te koop. Van de laatste twintig winnaars viel de helft door de mand. "Wat is het probleem", riposteerde een woordvoerder van de Tourdirectie. Alsof hij subiet een streep door de naam van Armstrong ging zetten.

En waar zou je een streep moeten trekken, vond hij. Bij 1990, 1991, het moment dat de wereld lucht kreeg van het wondermiddel erytropoëtine ofwel epo? Of 2008, de introductie van het bloedpaspoort? "Het is allemaal arbitrair. Ik zou niet eens weten waar te beginnen", zei de woordvoerder geïrriteerd. De Tourorganisatie vond het ontnemen van Amstrongs zeven Tourzeges als straf al zwaar genoeg. De Waalse Pijl van 1996 mag hij houden vooralsnog.

Het was een Vlaamse krant die deze week opmerkte dat het een 'zootje' is op erelijsten van de Ardennenklassiekers. Voor de volledigheid, de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik doen niet onder voor de Waalse Pijl als het gaat om besmeurde laureaten. Tezamen heeft meer dan de helft van de titelhouders van de laatste 20 jaar een of meerdere dopingvergrijpen op zijn conto.

Eric van Lancker hangt ruim voor de start van de Waalse Pijl tegen de deur van zijn ploegleiderswagen in de smalle straten van Binche. Hij was erbij, die editie van 1994 toen alle alarmbellen afgingen. De renner van Peter Posts Panasonic reed destijds voorin toen het peloton de Muur van Hoei voor de voorlaatste keer opreed. "Het was het moment dat de Gewiss-ploeg aanzette. Vier renners, later drie, reden weg van de rest. Ik was verbouwereerd", zegt de ploegleider van Garmin-Sharp. "Drie man uit één team op het podium. Ongekend."

Het was het moment dat bij Frans Maassen de twijfel toesloeg. "Ik werd in die dagen kansloos gelost", vertelt hij negentien jaar na dato. Maassen moest net als Van Lancker lang wachten op een verklaring voor de suprematie van Gewiss. Pas in 1999 werd duidelijk dat de ploeg stijf stond van de epo, geholpen door de Italiaanse dopingarts Michele Ferrari.

Blijft de vraag of je bij de zege van Moreno een gezonde argwaan aan de dag moet leggen. "Wat schiet je met wantrouwen op", vindt Van Lancker. Maassen is het met hem eens. Vergeten zijn de collega's die beide oud-coureurs ooit beduvelden.

Vijfde zege Vos: 'Het blijft spannend'
Marianne Vos heeft gisteren voor de vijfde keer in haar loopbaan de Waalse Pijl voor vrouwen gewonnen.

Vos kwam bovenop de Muur van Hoei als eerste aan. De Italiaanse Elisa Longo Borghini werd tweede, zo bleek uit de finishfoto.

Longo Borghini bleef de Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman met nauwelijk waarneembaar verschil voor. Vos won na de Ronde van Drenthe en de Ronde van Vlaanderen al haar derde wereldbekerwedstrijd van het seizoen. Alleen in de Trofeo Alfredo Binda moest de olympisch kampioene genoegen nemen met een lagere klassering: zesde.

Anna van der Breggen eindigde als vierde in Hoei, Ellen van Dijk als zesde. Van Dijk is tweede in de wereldbekerstand, die uiteraard door Vos wordt aangevoerd. "Het was zwaar en deed pijn", vertelde Vos op de website van haar team Rabobank/Liv. "Het klinkt wellicht raar, maar het blijft voor mij ondanks alles hardstikke spannend. Iedere keer als ik win, voelt dat weer als nieuw.

Vorig jaar liet ze zich in de slotklim nog verrassen door de Amerikaanse Evelyn Stevens. Vos: "Ik wilde na die fout dit keer zo lang mogelijk wachten en dat pakte erg goed uit. We hebben als ploeg de koers formidabel goed gecontroleerd. Ik ben eigenlijk in een zetel aan de voet van de Muur afgezet."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden