Moreno noemt eerste verdachten Darfur bij naam

DEN HAAG (ANP) - Hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo van het Internationaal Strafhof (ICC) heeft de rechters dinsdag de eerste twee namen overhandigd van verdachten van oorlogsmisdaden in de Sudanese regio Darfur.

Het gaat om een voormalige regionale minister van Binnenlandse Zaken, Ahmed Haroun, en militiecommandant Ali Muhammad Ali Abd-al-Rahman, die ook bekend staat als Ali Kushayb. Het is aan de rechters van de Kamer van Vooronderzoek om te beoordelen of er aanleiding is om arrestatiebevelen uit te vaardigen.

Moreno doet op verzoek van de VN-Veiligheidsraad sinds maart 2005 onderzoek naar oorlogsmisdaden in Darfur. Daar zijn door etnisch gemotiveerd geweld de afgelopen jaren al zeker 200.000 mensen gedood. Meer dan 2 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen.

Medeverantwoordelijk

De twee mannen worden ervan verdacht medeverantwoordelijk te zijn voor onder meer moord, verkrachting, etnische vervolging en plundering. Moreno wil die ten laste leggen als oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. Haroun zou mensen hebben gerecruteerd voor de beruchte Janjaweed-militie die hij ook zou hebben gefinancierd en bewapend. Ali Kushayb nam als Janjaweed-leider zelf deel aan aanvallen op dorpen, aldus Moreno. Volgens Sudan zit de militiecommandant sinds november.

De Sudanese regering zei dinsdag dat het Strafhof geen bevoegdheid heeft in de zaak. Darfur had eerder al aangegeven dat het geen eigen onderdanen zal uitleveren aan het hof, maar eventuele verdachten van oorlogsmisdaden zelf wil berechten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden