Moreno eist 30 jaar cel voor oorlogsmisdadiger Lubanga

Thomas Lubanga vandaag in een rechtszaal van het Internationaal Strafhof. Beeld EPA
Thomas Lubanga vandaag in een rechtszaal van het Internationaal Strafhof.Beeld EPA

Hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo van het Internationaal Strafhof (ICC) heeft vanmiddag een celstraf geëist van 30 jaar voor Thomas Lubanga. De politicus uit de Democratische Republiek Congo was in maart al schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden, het ronselen en inzetten van kindsoldaten.

Redactie

De hoofdaanklager herinnerde eraan dat in 1998, bij de oprichtingsconferentie van het ICC in Rome, meer dan 100 staten het erover eens waren dat het gebruik van kindsoldaten tot de ernstigste misdaden behoort die de hele mensheid zorgen baren. 'Kinderen zijn bijzonder kwetsbaar', aldus Moreno, en verdienen daarom bijzondere bescherming. De rechters moeten een 'zeer zware straf' opleggen, 'in de naam van burgers in de hele wereld'.

De misdaden waaraan Lubanga al schuldig is bevonden, zijn in 2002/2003 gepleegd in Ituri. In die streek in het noordoosten van Congo woedde in het eerste decennium van deze eeuw een oorlog die aan zeker 50.000 mensen het leven heeft gekost. Lubanga was politiek leider van de Hema's die vochten tegen een rivaliserende stam, de Lendu's.

Volgens Moreno weegt vooral zwaar dat Lubanga een leider was. Hij hield toezicht op het ronselen van kindsoldaten. Zij werden 'getraind om te doden en te verkrachten'. Meisjes werden als seksslavinnen gebruikt en dagelijks verkracht. De kinderen werden ontvoerd of Hema-ouders werden onder druk gezet om hen af te staan.

Moreno wees erop dat de voormalige kindsoldaten allemaal nog lijden, lichamelijk of psychisch. De Argentijn is bereid zijn eis naar beneden bij te stellen als Lubanga alsnog spijt betuigt voor het aangerichte leed.
Het was de eerste strafeis voor het eerste permanente hof voor oorlogsmisdaden, genocide en andere misdaden tegen de mensheid. Het is tevens de laatste werkdag voor de Argentijn Moreno bij het ICC.

Lubanga: veroordeling gebaseerd op leugens
Thomas Lubanga is getroffen als 'door een kanonkogel in het gezicht', toen hij in maart schuldig werd verklaard. Dat zei hij vandaag in het Internationaal Strafhof (ICC). Volgens hem is zijn veroordeling gebaseerd op leugens.

De Congolees zei geschokt te zijn dat het jarenlange proces 'niet voldoende is geweest om de leugens te ontmaskeren'. Hij herhaalde dat hij zich altijd heeft verzet tegen het inzetten van kindsoldaten. Hij is de politiek ingegaan om vrede te stichten in de Democratische Republiek Congo en betoogde respect voor de slachtoffers van de oorlog, aldus de politicus.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden