Morele paniek over pedoseksueel

De huisvesting van pedoseksuelen of pedofielen maakt verkeerde emoties los, vindt psychotherapeut Jules Mulder. De paniek is veel groter dan het feitelijk gevaar.

Deze week was het Sytze van der V. die onrust veroorzaakte in Amersfoort. Iedere maand is ergens wel een al dan niet uit de gevangenis terugkerende pedoseksueel die de buurt op stelten zet omdat zijn aanwezigheid een groot gevaar zou vormen voor de omwonende kinderen. Er zijn weinig groepen waarvoor zoveel angst en boosheid bestaat als voor de pedofielen, en ook zoveel misverstanden.

Als behandelaar van pedofielen en pedoseksuelen heb ik de afgelopen dertig jaar gezien hoe de repressie van alles wat metpedofilie samenhangt is toegenomen; langere straffen, extra maatregelen (straat- en buurtverboden, elektronisch toezicht, lange proeftijden). Maar ook zag ik dat dat de mensen niet geruster maakt; integendeel: de onrust en vooroordelen zijn alleen maar toegenomen. Graag wil ik een aantal misvattingen langslopen en hopelijk een beetje rechtzetten.

Eerste misvatting: pedofielen zijn hetzelfde als kindermisbruikers. Een pedofiel is iemand (meestal een man, vraag me niet waarom) die (in de letterlijke zin) 'van kinderen houdt' en daar seksuele gevoelens voor kan hebben. Een klein deel van hen handelt daar ook naar. Men schat het aantal mannen dat gedurende zijn leven sterke seksuele gevoelens voor een kind heeft tussen de 1 en 3 procent van de mannelijke bevolking; in Nederland zijn dat tussen de 60.000 en 180.000 mannen. Wanneer je handelt naar die verlangens ben je een pedoseksueel. Deze groep wordt geschat op een kwart, zo'n 15.000 mannen. Zij plegen seksueel misbruik, of bekijken kinderporno.

Een groot deel van hen wordt (jammergenoeg vaak erg laat) opgepakt. Ze krijgen gevangenisstraf, en/of behandeling en reclasseringstoezicht. Maar belangrijk om te melden is dat de meeste pedofielen geen misbruik plegen; omdat ze het moreel afkeuren, kinderen niet willen beschadigen, of gewoon omdat ze bang zijn voor de gevangenis.

undefined

Recidive

Tweede misvatting: pedofielen zijn een blijvend gevaar voor alle kinderen. Een seksueel verlangen naar een kind betekent niet een verlangen naar alle kinderen. Binnen pedofilie bestaan alle variaties die bij 'normalen' ook bestaan: voor een bepaalde leeftijd, voor jongens of meisjes. Sommige groepen daarbinnen hebben een grotere kans op een terugval dan andere. Misbruikers van jonge-tjes hebben meer kans op terugval (35 procent) dan andere (zoals bij incest, waarbij dit zo'n 10 procen is).

Bij het ouder worden neemt de kans op recidive af (denk aan Benno L., Sytze van der V.). Risicotaxatie-instrumenten, vragenlijsten waarmee de kans kan worden ingeschat op een terugval in seksueel misbruik, worden steeds verfijnder. Sommige pedoseksuelen blijven een hoog risico; zij verblijven vaak op de long stay van een tbs-kliniek. En soms pleegt een vrijgekomen pedoseksueel desondanks toch weer seksueel misbruik, omdat uiteindelijk niet alles te voorspellen en te voorkomen is.

Derde misvatting: pedofielen zijn monsters, of juist aardige mensen. Ik heb de afgelopen dertig jaar heel aardige pedofielen ontmoet, en heel vervelende. Het zijn net gewone mensen. Hun pedofiele voorkeur is niet iets waar ze voor gekozen hebben, maar waar ze mee geconfronteerd worden, of ze nu willen of niet. Bij hulplijn Stop it Now! (www.stopitnow.nl), waarmee mensen met pedofiele gevoelens anoniem kunnen bellen voor hulp, krijgen we angstige en verwarde mannen aan de lijn, die in de eerste plaats van hun pedofilie afwillen, omdat het ze ongelukkig maakt. Of pedoseksuelen wel of geen monsters zijn, hangt samen met de rest van hun persoonlijkheid.

Veel van hen zijn wat vermijdend, maar er zijn ook narcistische, provocerende en psychopathische bij. Deze tweede groep is vervelend en/of ronduit gevaarlijk, maar gelukkig ook klein. Wel zijn zij diegenen die veel onrust en afkeer oproepen, en de beeldvorming van de hele groep sterk kleuren.

De reactie op alles wat pedoseksueel is lijkt op wat in de Angelsaksische literatuur 'morele paniek' genoemd wordt: een emotionele maatschappelijke reactie op een verschijnsel waarbij de heftigheid niet in verhouding is met het feitelijke gevaar. Dit soort paniekreacties beginnen meestal vanuit een begrijpelijke ongerustheid, waar vervolgens kleine groepjes mee op de loop gaan; bestrijders vanuit emotionele, op vooroordelen gebaseerde overtuigingen. Het vlam vatten van hun opvattingen komt door de vele ruimte die daar door media aan gegeven wordt en de vaak paniekerige reactie daarop van de overheid en hulpverleners.

undefined

Lekkere nieuws

'Morele paniek' neemt de begrijpelijke ongerustheid niet weg, maar maakt hem alleen maar groter. Het zou de media sieren niet voor het makkelijke 'lekkere' nieuws te gaan, maar de verslaggeving van onrust te vergezellen van feitelijke informatie. Het is de taak van de overheid, in het bijzonder de burgemeesters, niet in de paniek mee te gaan, maar hun beleid van te voren in overleg met reclassering en behandelaars vast te stellen. En de laatste twee moeten niet meegaan in het opleggen van extra maatregelen die niet de veiligheid vergroten maar window dressing zijn om onrust in te dammen. Beleid gebaseerd op een reële, op onderzoek gebaseerde inschatting van gevaar en een daarop passend beleid zou voor iedereen, in het bijzonder voor de veiligheid van kinderen, de meest verstandige benadering zijn.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden