MoraalMarokkaan maakt van de kredietcrisis een kans

’Ontwaakt, verworpenen der aarde! Youssouf K is in de huis. De MoraalMarokkaan, alias Youssouf K roept alle Trouw-lezers in Nederland op zich te verenigen. In zijn nieuwe videoclip vertelt hij hen dat de kredietcrisis helemaal niet zo erg is. Dit keer gebruikt de filosofische rapper het gedachtegoed van Karl Marx om zijn boodschap over te brengen. Om Marx te begrijpen, vangt hij aan, ligt bij filosoof Hegel het begin. „Maar de hele wereldgeest van Hegel ging er bij Kareltje niet in. Het is juist de geest die wordt bepaald door de omstandigheden, materieel, productioneel, de verhoudingen voorop. Ik zeg peace tegen Karel en chill Hegel op z’n kop.”

Om de kern van die zogenaamde crisis te doorgronden, rapt Youssouf K, moet je weten hoe vervreemding aan dit thema is verbonden. Vervreemding ging volgens Marx samen met arbeidsdeling. De MoraalMarokkaan legt met een beetje hulp van Dikke Ferrie uit hoe de mens van zelfvoorzienend wezen ging ruilen en uiteindelijk afhankelijk werd van een ’levendige handel in nulletjes en enen’, ontastbaar als ’de lucht tussen je tenen’. En die vorm van abstractie is vervreemding, zegt hij, we leven niet meer als familie maar als eenling. We hebben zelf niet meer nodig wat we produceren en het loontje wat we krijgen mag de bank voor ons beheren.

„En djiezus nu een crisis in abstractieland, maar het geld waar het om gaat had je toch niet in de hand”, stelt de rapper gerust. En: „Laat het gaan, laat het los, kijk wat het je kan leren, zie het als een mooie kans om terug te keren, naar een maatschappij, waar winst niet meer bestaat, waar geen klassedeling is maar waar iedereen gelijk staat.” „Neem allemaal een moestuin en een geitje, in het land van melk en honing ben je bijtje. Met grote passen en in allerijl, een maatschappij zonder klassen maar wel met stijl.”

Bekijk de videoclip op www.trouw.nl/moraalmarokkaan

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden