Moorse kippenpastei

Anya von Bremzen, een culinair auteur uit New York, publiceerde onlangs een pracht kookboek The new Spanish Table. Daarin verbluffende recepten uit oude en nieuwe Spaanse keukens.

Hier is Anya's recept van Moorse kippastei met noten. Er is een duidelijke link met Marokkaanse bastila, misschien vanwege de grote Noord-Afrikaanse bevolking in Granada. Met snelle producten als kant-en-klaar gegrilde kip is het bereiden van deze verrukkelijke pastei niet al te tijdrovend.

Pluk het kippenvlees van de botten en gebruik 3 mokken vol wit kippenvlees, in stukjes. Snijd de ui in vieren en snijd de kwarten in dunne plakken. Verhit de olie in een diepe pan en fruit de ui een minuut of 3. Draai het vuur laag en bak de ui, besprenkeld met wat bouillon zacht, maar niet bruin. Voeg de kip toe en bak 1 minuut zachtjes mee. Voeg alle specerijen toe en roer die erdoor. Voeg 1 dl bouillon, de tomaten en rozijnen toe en stoof alles 12 a 15 minuten door. Het mengsel moet smeuïg zijn, maar niet te nat. Breng op smaak met zout.

Verwarm de oven voor op 200 graden C en vet een diepe, rechthoekige metalen ovenschaal in. Leg 8 plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze uit tot een lap die aan alle kanten 2 cm groter is dan de vorm. Bekleed de vorm met het deeg. Rol de rest van de plakjes deeg uit tot een iets kleinere lap.

Vul de vorm met het kipmengsel en laat de randen vrij. Verdeel de pijnboompitten en amandelen erover, en dek af met de tweede deeglap. Vouw de onderste deegranden om de bovenkant heen, en maak de randen dicht met de tanden van een vork.

Bestrijk de pastei met het dooiermengsel en maak verschillende inkepingen in de bovenkant van de pastei. Bak de pastei in ca. 30 minuten goudbruin en gaar. Serveer warm of lauw, licht bestrooid met poedersuiker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden