Moore, een week later: rouwen en puinruimen

Herdenkingsbijeenkomst in Moore. Beeld ap
Herdenkingsbijeenkomst in Moore.Beeld ap

Een week nadat een tornado in Moore, een voorstad van Oklahoma City, 12.000 huizen in totale verwoesting achterliet en 24 levens eiste, is het puinruimen in volle gang. 'Het gaat niet alleen om een paar straten, het gaat om kilometers.'

Redactie

Toen de 18-jarige Alyson Costilla afgelopen zaterdag het podium opklom om haar middelbareschooldiploma in ontvangst te nemen, hielden mensen in het publiek foto's omhoog van haar moeder, die door de tornado - vandaag precies een week geleden - om het leven kwam. Een dag voor de ceremonie was ze begraven.

Terwijl Moore rouwt om de doden - zondagavond was er in de lokale kerk een grote herdenkingsbijeenkomst - zijn op de achtergrond de werkzaamheden om de verwoeste voorstad weer op te bouwen in volle gang.

Een bijna onmogelijke opgave, als je ziet hoe het getroffen gebied erbij ligt. Meubels, kleding, auto's, planken, dakpannen - het ligt allemaal kriskras door elkaar, op een grote hoop. Maar liefst 12.000 huizen in de omgeving van Oklahoma City zijn volledig van de kaart geveegd.

Federale reddingswerkers, gesteund door duizenden vrijwilligers, zijn al een week in de weer om alle resten te verzamelen en af te voeren. Er zijn een aantal websites in de lucht - met name Facebook speelt hierin een belangrijke rol - om belangrijke documenten, gevonden paspoorten, familiefoto's en andere dierbare bezittingen terug te brengen bij de rechtmatige eigenaren.

Helpende hand
President Obama, die het getroffen gebied gisteren bezocht, riep mensen op om geld te doneren via de website van het Amerikaanse Rode Kruis, dat betrokken is bij de opbouw. 'Het gaat heel lang duren om deze gemeenschap opnieuw op te bouwen, dus ik wil er bij elke Amerikaan op aandringen om een helpende hand te bieden', aldus de president, die zei dat hij net zolang over het gebied zal waken tot het volledig is opgebouwd.

De gouverneur van Oklahoma City, Mary Fallin, zei tegen CNN dat haar belangrijkste verzoek aan de overheid is om haar te helpen een weg te banen door de 'hindernissen' die worden veroorzaakt door regelgeving. 'Wat ik eenvoudigweg nodig heb, is de mogelijkheid om door de bureaucratie heen te breken', zei ze. 'We moeten de fondsen snel hierheen zien te krijgen om onze burgers te helpen herstellen van deze vreselijke tragedie.'

'Dit is een enorm puinveld', voegde ze daar nog aan toe. 'Het gaat niet alleen om een paar straten, het gaat om kilometers'.

Kosten
Inmiddels is vastgesteld dat het rampgebied meer dan 27 kilometer beslaat. De tornado was 40 minuten aan de grond. De financiële schade wordt geschat op 2 miljard dollar, zo'n 1,65 miljard euro.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld afp
Beeld afp
Een vrijwilliger die helpt het puin te ruimen in Moore. Beeld reuters
Een vrijwilliger die helpt het puin te ruimen in Moore.Beeld reuters
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden