Moordzaak werpt schaduw over verkiezing Curaçao

Curaçao | No. 4 op de lijst van de Curaçaose partij PS, Elmer Wilsoe, blijkt betrokken bij de moord op partijgenoot Wiels. Lijsttrekker Schotte van de MFK is veroordeeld voor corruptie.

Elmer Wilsoe, ex-minister van justitie uit het Curaçaose kabinet-Schotte en op dit moment parlementslid voor Pueblo Soberano (PS), blijkt verdacht van betrokkenheid bij de moord op partijgenoot Helmin Wiels in 2013. Wiels, neergeschoten op het strand bij Willemstad, was destijds de leider van de grootste regeringspartij op het eiland. De hoofddader van de moordaanslag zit een levenslange gevangenisstraf uit, maar justitie begint nu ook zicht te kringen op de 'intellectuele daders'.

De naam van Elmer (Kadè) Wilsoe ging al langer rond, maar werd afgelopen weekend door justitie bevestigd nadat er delen van het dossier waren uitgelekt. Wilsoe zegt in een reactie geen vergaderingen van het parlement meer bij te wonen, maar hij behoudt wel zijn zetel.

Het nieuws over de mogelijke betrokkenheid van Wilsoe bij de moord op zijn partijgenoot werpt een nieuwe schaduw op de Curaçaose parlementsverkiezingen, die op 30 september worden gehouden. Wilsoe staat op nummer vier van de kieslijst van PS. Het is nog onbekend of hij na de laatste onthulling ook daadwerkelijk meedoet.

Gerrit Schotte voert in ieder geval de populaire MFK (Movementu Futuro Korsou) aan. De voormalige premier is begin dit jaar voor omkoping en witwassen veroordeeld tot drie jaar cel en mag zich vijf jaar lang niet verkiesbaar stellen, maar omzeilde dit harde vonnis door in hoger beroep te gaan. Dat heeft een schorsende werking.

De kans bestaat dat Schotte op deze manier opnieuw in aanmerking komt voor het premierschap. De MFK-leider was in 2010 de eerste minister-president van het autonome land Curaçao. Dat avontuur eindigde twee jaar later, toen Schotte door wanbeleid de steun van de meerderheid van het parlement verloor en zich in een wanhoopspoging opsloot in regeringscentrum Fort Amsterdam. Nadat hij definitief was verbannen, kondigde hij aan ooit terug te keren als premier.

Een half jaar later werd Helmin Wiels vermoord. Volgens het Antilliaans Dagblad staat in de gelekte documenten uit het moorddossier waarvan ex-minister Wilsoe precies wordt verdacht. "Uit onderzoek is gebleken dat Wilsoe kennelijk tegenstrijdige en leugenachtige verklaringen heeft afgelegd over zijn geplande ontmoeting met Helmin Wiels op het strand van Marie Pampoen op 5 mei 2013, alwaar Helmin Wiels werd doodgeschoten en Kadè Wilsoe niet aanwezig was. Kadè Wilsoe wordt ervan verdacht de afspraaklocatie door te hebben gegeven, zodat de moord daar uiteindelijk plaats kon vinden." Een motief wordt niet gemeld.

De ex-minister verklaarde op het partijkantoor van Pueblo Soberano dat hij niets te maken heeft met de moord op Wiels, die in leven een goede vriend van Wilsoe was. "Ik moet echter wel met de realiteit leven dat ik als verdachte ben gekenmerkt." Daarom verschijnt hij voorlopig niet in het parlement. "Niet omdat ik schuldig ben, absoluut niet. Maar ik heb wel een geweten en principes waar ik voor sta. Ook heb ik respect voor de Staten (het parlement, red.); daar is geen plek voor verdachten."

Lokale media schreven dit voorjaar al dat Wilsoe op de ochtend van de moord op Wiels in de wijk Koraal Specht was geweest en vanuit daar telefonisch contact zou hebben gehad met een man die samen met de hoofddader de moord pleegde.

Wilsoe wordt op het eiland ook in verband gebracht met een loterijkoning die de moord zou hebben gefinancierd. Hij zette zich eerder voor deze man in toen Wilsoe als minister in 2012 probeerde in een brief aan Hillary Clinton (destijds de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken) 50 miljoen dollar aan door justitie bevroren gokgeld los te krijgen. Dat leverde hem een berisping op van de Nederlandse regering.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden