Moordzaak / De moordenaar wijst en toont geen enkele emotie

Twee lichamen van vrouwen die de Franse lust-moordenaar Michel Fourniret ombracht zijn zaterdag opgegraven. Zijn vrouw beschuldigt hem echter van tien moorden. De zaak is voorlopig nog niet gesloten.

door Pieter van den Blink

DONCHERY - Na bijna twaalf uur graven vinden de speurders wat ze zochten. De lijkwagen wordt opgeroepen, de procureur geeft een laatste persconferentie. En dan wordt het terrein vrijgegeven, de camerateams bergen hun spullen op en als de ene na de andere satellietwagen de terugtocht aanvaardt, kunnen twee families aan hun rouwverwerking beginnen.

Michel Fourniret is de hele dag 'weinig spraakzaam maar nauwkeurig' geweest. Met zijn geboeide handen wees hij de politie aan waar ze moesten graven, rondom het kasteeltje dat hij twee jaar lang bewoonde in de Franse Ardennen. De lust- en roofmoordenaar kon zich precies herinneren waar hij vijftien jaar geleden twee van zijn slachtoffers, een Belgische en een Franse, begraven had. De man, die zichzelf omschrijft als 'erger dan Dutroux', vertoonde geen spoor van emotie, net zo min als tijdens zijn bekentenissen van vorige week.

Begin jaren zeventig wordt Michel Fourniret voor het eerst veroordeeld voor lichte zedendelicten tegen minderjarigen. In 1983 verdwijnt hij in de Franse gevangenis op verdenking van verkrachting. Als de rechter in 1987 eindelijk tot een vonnis komt heeft Fourniret het grootste deel van zijn straf al uitgezeten. In oktober van dat jaar komt hij vrij. Twee maanden later ontvoert hij zijn eerste slachtoffer in de Franse plaats Auxerre. In totaal pleegt hij in de jaren die volgen negen moorden. Zijn slachtoffers zijn zeven jonge vrouwen, een man wiens portefeuille Fourniret wilde hebben en de vrouw van een medegedetineerde. Volgens Fournirets echtgenote Monique Olivier bracht hij ook de babysitter van hun zoon om het leven, maar deze tiende moord blijft Fourniret ontkennen. In 2001 verdwijnt Fourniret, inmiddels van Frankrijk naar België verhuist, opnieuw achter de tralies voor een poging tot ontvoering.

Zijn vrouw is degene die met de beschuldigingen naar buiten is gekomen. Waarschijnlijk is zij door de berichtgeving over het proces tegen de Belgische pedofiel Marc Dutroux in paniek geraakt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden