'Moordpoging op bioloog Van Roosmalen'

(Novum) - Bioloog Marc van Roosmalen wordt sinds zijn vrijlating in Brazilië met de dood bedreigd door diverse grote internationale natuurbeschermingsorganisaties. De primatoloog zei maandagavond in het actualiteitenprogramma Nova dat mannen verkleed als agenten van de Federale Politie hem dertig uur na zijn voorlopige invrijheidstelling twee weken geleden hebben geprobeerd te vermoorden. Sinds zijn vrijlating is Van Roosmalen ondergedoken.

"Het zijn grote machtige maffia-organisaties. Je mag ze natuurbeschermers noemen. Ik ben bedreigend voor ze omdat ik me nooit gecommitteerd heb aan corruptie, waar zij wel dat wel gedaan hebben", zei de bioloog, die onlangs tot veertien jaar cel werd veroordeeld vanwege het illegaal vasthouden van apen.

De apenonderzoeker deed jarenlang onderzoek naar planten en dieren in het noorden van Zuid-Amerika en woont sinds ruim twintig jaar in Brazilië. Hij ontdekte zeven nieuwe apensoorten en zet zich in voor het behoud van het regenwoud. Eerder zei Van Roosmalen dat de houtindustrie een rol heeft gespeeld bij zijn gevangenneming. Zijn werk zou belangen van deze industrie schaden.

Van Roosmalen noemt de strafmaat van veertien jaar politiek gemotiveerd. Hij stelt dat een aantal parlementsleden het thema biopiraterij aangrijpt om stemmen te winnen voor de aanstaande parlementsverkiezingen. Zijn arrestatie moet volgens hem in deze context worden gezien. "Ik zal geen namen noemen, omdat ik in voorlopige vrijheid ben gesteld onder voorwaarde dat ik niet teveel zou zeggen. Ze houden me in de gaten en zodra ik namen noem zit ik weer in de gevangenis. En deze keer kom ik er dan nooit meer uit", zei hij in het vraaggesprek met Nova in het Braziliaanse Manaus.

In afwachting van zijn hoger beroep proberen de advocaten van de bioloog het proces ongeldig te laten verklaren. Ook wil Van Rosmalen eerherstel. "Dit moet worden gerectificeerd, het moet in de staatscourant gepubliceerd worden dat ik ten onrechte veroordeeld ben. Daarna wil ik met terugwerkende kracht mijn salaris, en smartengeld van de overheid. Als ik gerehabiliteerd ben wil ik mijn onderzoek kunnen voortzetten."

Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) heeft de Braziliaanse regering om opheldering gevraagd over de van oorsprong Nederlandse bioloog, zo werd vorige maand bekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden