Moordplan Israël en Palestijnen

amsterdam – - De Arabische zender Al-Jazeera heeft nu ook geheime documenten gepubliceerd over de nauwe samenwerking tussen de Palestijnse veiligheidsdienst en Israël. Nieuw is het niet dat de partijen daarbij ook over liquidaties spraken, maar bewijs daartoe was er niet.

Maar het verslag van de bijeenkomst tussen de toenmalige Israëlische minister van defensie Sjaoel Mofaz en Palestijnse minister van binnenlandse zaken Nasr Joesef in 2005 laat weinig aan de verbeelding over. Het gaat onder meer over de liquidatie van Hassan Madhoen, een leider van de aan Fatah gelieerde Al-Aksa Martelarenbrigade, die verantwoordelijk zou zijn geweest voor tal van aanslagen.

Mofaz: „Waar we het nog over hadden. Hassan Madhoen, we weten zijn adres en Rasjied Aboe Sjabak (toen hoofd veiligheidsdienst in de Gazastrook – red.) weet het. Waarom doden jullie hem niet”

Joesef: „We hebben Rasjied opdracht gegeven en zullen zien Het huidige klimaat is niet gunstig en onze capaciteiten zijn beperkt en jullie hebben ons niets geboden.”

Mofaz: „Sinds we hebben gepraat, is hij bezig met het voorbereiden van een operatie, en dat is vier weken geleden. We weten dat hij (grensovergangen – red.) Karni of Erez wil aanvallen. Hij behoort niet tot Hamas en jullie kunnen hem doden’’

Ongeveer vier maanden later werd Madhoen vermoord door een raket uit een Israëlische helikopter.

Volgens een ander document zou de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat tegen de VS-gezant hebben gezegd dat het Palestijns Bestuur wel genoodzaakt was Palestijnen te doden. „We moesten wel om één gezag te vestigen, één autoriteit en één rechtsysteem.”

Al-Jazeera is zondag in samenwerking met de Britse Guardian begonnen met de publicatie van zo’n 1600 documenten met notulen van ontmoetingen tussen Israëliërs en Palestijnen, als ook gesprekken van Palestijnse leiders met Amerikaanse en andere westerse gezanten. Al-Jazeera publiceert de stukken gedoseerd, en met begeleidende verhalen waarin de Palestijnse onderhandelaars afgeschilderd worden als lieden die met Israël collaboreren en in de onderhandelingen belangrijke principes hebben opgegeven.

De Palestijnse leiders noemen de publicatie een poging het Palestijns leiderschap ten val te brengen. Erekat waarschuwde gisteren dat hij zijn leven niet meer zeker is.

De documenten zijn waarschijnlijk gelekt door medewerkers van een afdeling die was opgezet om de Palestijnse onderhandelaars te ondersteunen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden