Moordpartij in de bergen

Zwabberend Italiaans thrillerdebuut kent bevredigend slot

Wie nog op wintersport gaat en niet al te bijgelovig is, zou 'Het hart van het kwaad' nog in de tas kunnen steken, het thrillerdebuut van de Italiaanse dertiger Luca d'Andrea. Dat belooft ruim vierhonderd pagina's spanning over lawines, moeilijk begaanbare bergpaden en vooral over de inwoners van een bergdorp die allemaal nog minder toegankelijk zijn dan de steile Italiaanse alpen. Inwoners van wie er een paar een stuk gevaarlijker zijn dan de diepe rotsspleten vlakbij het dorp.


Hoofdpersoon is de Amerikaanse filmmaker Jeremiah Salinger die zich met zijn vrouw Annelise en zijn dochter Clara vestigt in dat bergdorp. Annelise is er geboren en zijn schoonvader Werner woont er ook. Deze man gedraagt zich vanaf het begin van het verhaal zo onberispelijk sympathiek dat de lezer direct een eerste verdachte heeft. Niet zo gek, want Werner was een paar decennia terug aardig dichtbij een gruwelijke moordpartij in de besneeuwde bergen. Maar het dorp herbergt genoeg andere verdachten. Wie van hen in dat verleden drie jonge mensen vermoordde, is nooit opgehelderd en het valt te raden dat de zaak als een boomerang zal terugkeren bij Werner, en dus ook bij diens schoonzoon, onze held Jeremiah.


De filmmaker versnelt dit proces door ook zelf betrokken te raken bij een tragedie. Een ongeluk waaraan hij niet direct schuld heeft, maar dat wel levens eist. D'Angelo beschrijft dat ongeluk verbazingwekkend genoeg in een enkele alinea, de lezer mag zelf fantaseren over hoe erg het allemaal is.


Dat is een bezwaar tegen dit boek. Het is weliswaar geschreven met een enorm enthousiasme maar het verhaal zwabbert van het ene naar het andere incident. D'Angelo was tien jaar leraar en hij lijkt ook hier nog druk bezig om de aandacht vast te houden van een groep pubers die het liefst whatsappen. Daardoor mist 'Het hat van het kwaad' psychologische diepte. Jammer dat de zijpaden niet flink zijn weggesnoeid, want deze debutant is zeker in staat om de hoofdintrige spannend te maken.


Filmmaker Jeremiah vervreemdt zich langzamerhand van zijn vrouw en ook over haar rol ontstaan steeds meer vragen. Hun dochter Clara is misschien in gevaar. Spanning genoeg om dit boek tot het einde uit te lezen, ook al zal het onderweg niet altijd bevallen. Maar de moeite loont: de ontknoping, tussen de bergen in de sneeuw, mag er zijn.


Luca d'Andrea: Het hart van het kwaad


Vert. Carolien Steenbergen. Xander; 416 blz. euro 19,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden