Moordlijst Holleeder groeit

OM komt met nieuwe aanklachten op basis van tapes van zijn zussen en ex-vriendin

Hij oogde ontspannen, lachte, legde een hand in de nek van zijn advocaat en fluisterde hem bij tijd en wijle wat in. Willem Holleeder zag gisteren voor de rechtbank Amsterdam zijn toch al imposante tenlastelegging uitdijen.

Over de toekomstige eis van het Openbaar Ministerie hoeft niet meer geheimzinnig te worden gedaan. Als de feiten worden bewezen, krijgt de voormalige ontvoerder van biermagnaat Freddy Heineken levenslang.

Zo ver is het nog lang niet. En Holleeders advocaat Stijn Franken krijgt de indruk dat op het conto van zijn cliënt wel erg makkelijk een lijst met zware misdaden wordt geschreven. Het lijkt er bijna op dat per kalenderjaar iemand is omgelegd, of liever gezegd dat daartoe is uitgelokt door geld, auto's, wapens en informatie te verschaffen aan huurmoordenaars.

In 2003 stierf mede-Heineken-ontvoerder, voormalige vriend en zwager Cor van Hout na een paar gerichte schoten in de Amstelveense Dorpsstraat. Een jaar later sneuvelde de vastgoedmagnaat Willem Endstra, de man die eerder door Holleeder werd afgeperst en op zijn beurt plannen had om zich van Holleeder te ontdoen. Op de lijst met criminele afrekeningen staan Kees Houtman (2005), John Mieremet (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Ook een eerdere poging tot moord op Mieremet staat erop. Aan de dood van Robert ter Haak, de man die gelijk met Van Hout overhoop werd geschoten, is nu ook de naam Holleeder verbonden en datzelfde geldt voor David Denneboom. Hij was nabij Endstra toen die werd vermoord, maar overleefde de aanslag.

Harde bewijzen in de zin van vingerafdrukken van Holleeder op wapens zijn er niet. De beschuldigingen steunen op getuigenverklaringen. De belangrijkste zijn van de zussen Astrid en Sonja en ex-vriendin Sandra den Hartog. Eigenlijk zijn het niet hun verklaringen die hun broer de das om kunnen doen, maar de gesprekken met hem die zij heimelijk opnamen. Dat zijn er vijftien.

Het OM hoopt de tocht naar de rechters voor de zussen en in mindere mate de ex-vriendin (tevens de weduwe van de geliquideerde crimineel Sam Klepper) niet zwaarder dan noodzakelijk te maken. Vaststaat dat zij moeten opdraven in de zaak tegen hun broer. Zij zullen geen oogcontact met hem hebben.

Omdat ze ook moeten verschijnen in het al acht jaar lopende Passageproces (waarin veel medecriminelen van Holleeder terechtstaan) denkt het OM twee vliegen in een klap te slaan. De beide vrouwen zouden, zo oppert het OM, via een videoverbinding gelijk kunnen getuigen in het Passageproces. Dat is een unicum. Het is echter zeer de vraag of je tegelijkertijd in twee processen kunt getuigen.

Tot op heden heeft Holleeder niets gezegd over de acties van zijn zussen. Hij werkt met zijn advocaat aan een tekst, maar komt daar pas mee als alle kaarten op tafel liggen. Hij vreest dat een door hem opgestelde tekst uitlekt en bij zijn zussen terechtkomt, zoals ook de teksten van Astrid en Sonja in de pers zijn verschenen.

De contouren van het verweer van Franken en Holleeder beginnen steeds duidelijker te worden. Van elke getuige zullen de nieren worden geproefd. Zo wil Franken het zogeheten Goudsnip-dossier bij de nu lopende zaak betrekken. In dat onderzoek figureerden Astrid en Sonja aanvankelijk als verdachten. Het gaat daarbij om de verdwenen miljoenen die met de ontvoering van Freddy Heineken zijn verdiend. Het OM denkt de vrouwen in december te laten getuigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden