Moordende dominee krijgt 7 jaar cel en tbs

Zieleherder zocht met misdrijf rust in gevangenis

TON VAN DIJK

Zeven jaar celstraf en tbs met dwangverpleging luidde gisteren het vonnis van de meervoudige strafkamer in Arnhem in de zaak tegen de ziekenhuispastor Frank J. (55).

De dominee vermoordde zijn echtgenoot - eveneens dominee - Dick Piersma in de nacht van 28 op 29 september vorig jaar door hem meermalen met een bijl op zijn hoofd te slaan. Daarna meldde hij zich bij de politie met een foto van het bloedbad in de slaapkamer. Hij wilde, zo getuigde hij, 'uit de mallemolen van het leven stappen'.

Het vonnis is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. Frank J. was al enige tijd van plan om door een misdaad in de gevangenis terecht te komen om daar zijn rust te vinden. Hij zag af van het plan om een drietal dames om te brengen. Ook wilde hij geen zelfmoord plegen omdat hij zijn grote liefde Dick daarmee verdriet zou doen.

Hij koos er daarom voor Dick te doden en hem daarmee verdriet te besparen. Hij had eerder messen overwogen, maar de bijl leek hem na een bijlmoord in een televisieserie beter.

De rechtbank oordeelde dat Frank J. zich meerdere dagen heeft kunnen beraden op zijn besluit en dus niet handelde in een gemoedsopwelling maar met voorbedachten rade waarbij hij op 'onthutsend gewelddadige wijze' te werk ging.

Hoewel het rapport van het Pieter Baan Centrum openbaar een tbs-advies had gegeven en de kans op herhaling klein achtte, volgde de rechtbank de mening van het Openbaar Ministerie dat de psychische stoornissen van Frank J. dermate ernstig zijn dat herhaling zeker niet uit te sluiten is.

Daarom vonniste de rechtbank tot tbs met dwangverpleging en hield in de strafmaat van zeven jaar cel rekening met de sterk verminderde toerekeningsvatbaarheid van de al jaren zeer depressieve Frank.

Zijn advocaat, mr Janzing, was 'uiterst teleurgesteld'. Aan zijn verzoeken tot aanhouding van de zaak voor nader onderzoek naar de vraag of het medicijngebruik van Frank en een eventuele hersenbeschadiging verband hielden met de moord, gaf de rechtbank geen gehoor. Janzing: "Het zou mij verbazen als mijn cliënt niet in hoger beroep gaat."

Thuis in Dokkum heeft Baukje, de oudste zus van Dick Piersma, de Nederlandse driekleur buiten gehangen, "als eerbetoon aan Dick en uit diep respect voor deze rechters en de officier van justitie".

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden