Moordenaar Els Borst houdt vol dat hij goddelijke opdracht kreeg

Van U. kreeg vorig jaar tbs opgelegd door de rechtbank in Rotterdam. Het Openbaar Ministerie had ook acht jaar cel geëist en ging in beroep.Beeld ANP

Bart van U. blijft erbij dat hij opdracht van God kreeg om Els Borst te doden. Zijn zus vermoordde hij omdat ze hem zou hebben gepest, vertelde hij vandaag tijdens het hoger beroep van zijn zaak.

Van U. trilde vandaag onophoudelijk met zijn benen en mompelde soms onverstaanbaar, terwijl hij voor de rechter stond. Hij bekende eerder al dat hij in februari 2014 politica Els Borst doodde en in januari 2015 zijn eigen zus vermoordde. De rechtbank in Rotterdam achtte Van U. vorig jaar in eerste aanleg niet toerekeningsvatbaar en legde tbs op. Het Openbaar Ministerie had ook acht jaar cel geëist en ging in beroep. De behandeling van dat hoger beroep begon vandaag.

Toen Van U. zeven jaar oud was, lag hij in het ziekenhuis. “Jezus Christus en de duivel kwamen naar mij toe en zeiden dat ik degene moest doden die verantwoordelijk is voor euthanasie”, vertelde hij.  Els Borst was als minister van Volksgezondheid verantwoordelijk voor de euthanasiewet, die in 2002 van kracht werd. In de wet werd bepaald dat hulp bij zelfdoding in Nederland onder voorwaarden is toegestaan. 

Handkruisboog

Zijn zus Loïs, met wie hij samenwoonde, moest dood omdat ze hem pestte. “Ze had eierkoeken gekocht terwijl ze wist dat ik daar niet van hou. De pesterijen moesten ophouden.” De rechter vroeg Van U. hoe hij - ruim twee jaar later - aankijkt tegen het doden van zijn zus. “Het is niet goed he, mag niet.”

Zowel de familie van Van U. als de schoonzoon van Els Borst is aanwezig bij de behandeling. De rechter gaf vooraf al aan dat het een zware dag voor hen zou zijn, met pijnlijke en schokkende details. Zo kwam voor het eerst in deze zaak een handkruisboog aan de orde. Van U. vertelde dat hij daarmee met een pijl op Borst had geschoten, nog voordat hij haar met een mes zou hebben gestoken. Het letsel dat de politica echter had, kon volgens deskundigen niet door een pijl zijn veroorzaakt. Ook werd de boog niet gevonden.

Er zijn drie dagen uitgetrokken voor de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep. Vandaag en morgen komen deskundigen aan het woord over de zaak, op vrijdag volgt het requisitoir van het Openbaar Ministerie met de strafeis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden