Moordenaar Bengaalse president schuilt in Nederland

AMSTERDAM - Een van de moordenaars van de Bengaalse president Sjeik Moedjiboer Rachman schuilt in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD). De man is in Bangladesh ter dood veroordeeld.

door Romana Abels en Kustaw Bessems

De Bengaalse regering vroeg Nederland in mei om een onderzoek, dat inmiddels is afgerond. Indiase kranten hadden op basis van bronnen bij de Indiase geheime dienst onthuld dat de Bengaalse oud-majoor in Breda woont. De militair was in 1975 een van de moordenaars van de toenmalige Bengaalse president Moedjiboer Rahman, waarvoor hij eind 1998 bij verstek ter dood werd veroordeeld.

Volgens de Indiase inlichtingendienst beraamde hij in Breda bovendien een nieuwe aanslag, nu op Moedjiboers dochter Hasina, inmiddels premier van Bangladesh. Hij zou samenwerken met andere voortvluchtigen, de Pakistaanse geheime dienst en extremistische moslims.

In 1975 pleegden officieren uit het Bengaalse leger een bloedige coup, waarbij zij de populaire president Moedjiboer en bijna zijn hele familie vermoordden. Een speciale wet verschafte de daders levenslang amnestie. Een van de twee presidentsdochters die bleven leven, Sjeik Hasina, won echter na jaren oppositie voeren in 1996 de verkiezingen en heropende het onderzoek naar de moord op haar vader. Hierop doken de coupplegers verspreid over de wereld onder.

De oud-majoor die tot 1997 op de Bengaalse ambassade in Den Haag werkte, nam gealarmeerd door het onderzoek ontslag en verhuisde naar Breda. Een woordvoerder van de BVD zegt: ,,Deze oud-ambassademedewerker verbleef ten tijde van ons onderzoek inderdaad in Breda. Wij hebben er echter geen aanwijzingen voor gevonden dat hij een aanslag beraamde op de premier van Bangladesh. Dat hij hier verbleef, ondanks zijn veroordeling, is een zaak van justitie.'' Of anderen, die ook door de Indiase geheime dienst werden genoemd, wel een aanslag planden, zegt de BVD niet.

Bij justitie in Nederland is de zaak niet terecht gekomen. De moord uit 1975 is in Nederland verjaard. Bangladesh heeft als met de meeste landen geen uitleveringsverdrag met Nederland. Alleen met Amerika lukte het de regering-Hasina om in allerijl een verdrag te sluiten en gevluchte veroordeelden naar Bangladesh te krijgen. Meer uitleveringsverdragen zullen er voorlopig waarschijnlijk niet komen, want juist vorige week verloor Moedjiboers dochter Hasina de verkiezingen, hetgeen een einde kan betekenen aan de pogingen om de moordenaars van haar vader gevangen te zetten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden