Moorddatabase moet politie behoeden voor tunnelvisie

"Nu nog kiest de recherche vooral het meest voor de hand liggende scenario en worden veel hypotheses niet onderzocht."Beeld ANP

Tunnelvisie. Advocaten gebruiken die term maar al te vaak om voor hun cliënten vrijspraak te krijgen. De politie zou zich bij de opsporing te veel hebben laten leiden door een voor de hand liggende gedachte en zo een alternatief scenario over het hoofd hebben gezien. Als het aan het Nederlandse bedrijf Pandora Intelligence en Saxion Hogeschool ligt, krijgt de politie er een nieuw instrument bij om de tunnelvisie te voorkomen: de moorddatabase.

Volgens Pandora en Saxion moet met de moorddatabase in rap tempo een groot aantal, mogelijk zelfs honderden, scenario’s over een moord opgesteld kunnen worden. Nu nog kiest de recherche vooral het meest voor de hand liggende scenario en worden veel hypotheses niet onderzocht. Dat is overigens niet onlogisch. 

“Het probleem is bij moordzaken dat er wel honderden scenario’s ontstaan die wellicht allemaal moeten worden nagegaan”, zegt ex-politieman Peter de Kock, directeur van Pandora Intelligence. “Maar dat is niet te doen met de beperkte mankracht van de politie. Die moet keuzes maken. En die worden gemaakt op basis van subjectieve criteria.”

Misdaadromans

Met de door de moorddatabase gemaakt scenario’s wordt die subjectiviteit er weer uitgehaald en zo tunnelvisie voorkomen.De methodiek die Pandora en Saxion gebruiken is overigens niet nieuw. Deze methode van gegevensverwerking werd al eerder beproefd bij het nagaan van terroristische acties.

De database wordt niet met alleen echte moordzaken gevuld. Ook moorden uit misdaadromans van bijvoorbeeld Agatha Christie of Baantjer worden erin gestopt.

Pandora en Saxion denken dat de moorddatabase een belangrijke rol kan spelen bij het oplossen van coldcases, nooit opgeloste moordzaken. De moorddatabase is alleen voor politie en wetenschappers toegankelijk. De opstellers denken dat er zeker bij de politie behoefte is aan dit middel tegen tunnelvisie. Die is gevoed door het onderzoek uit 2005 naar de dwalingen in de zogeheten Schiedammer Parkmoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden