Moorddadig als Robespierre

Op zoek naar de dader onder de rollenspelers

Jean-Baptiste Adamsberg is een speurder zoals geen andere. Vanuit Parijs onderzoekt de commissaris al een paar decennia de meest bizarre moorden in Frankrijk en daarbuiten, met hulp van veel witte wijn, filosofische redeneringen en een team vreemde portretten die het hebben geschopt tot zijn rechercheteam.

Fred Vargas heeft inmiddels meer dan tien boeken geschreven, maar die begonnen wat te kabbelen; haar verhalen moeten het sowieso niet hebben van bloedstollende spanning.

Maar met 'IJsmoord' is Fred (haar echte voornaam is Frédérique) weer helemaal in vorm. Adamsberg krijgt te maken met twee intriges, die beide een handvol moorden zullen opleveren. In zijn eigen stad blijkt er bonje binnen het historische genootschap gewijd aan revolutieheld Robespierre. In deze club, net zo mysterieus als de Vrijmetselaars, houdt iemand huis op minstens even radicale en gruwelijke wijze als Robespierre zelf. Achter de witte pruiken en historische kostuums moet Adamsberg op zoek naar de dader. Soms wordt het verhaal wat ongeloofwaardig, maar Vargas schrijft goed genoeg om de lezer erbij te houden.

Maar loont het eigenlijk wel wanneer onze commissaris zichzelf in zo'n apenpakje hijst en de vergadering van het genootschap bijwoont waarin Robespierre, Danton en die anderen elkaar de guillotine in het vooruitzicht stellen? Moet hij zich niet ergens anders op richten? Er is nog een andere groep die ernstig wordt bedreigd: de deelnemers aan een groepsreis tien jaar daarvoor die bij IJsland strandden op een klein, ijskoud eiland. Ook hier is iemand systematisch aan het moorden.

Om het allemaal nog wat spannender te maken, breekt er ook nog opstand uit in het team van Adamsberg. Begrijpelijk, je zult maar zo'n baas hebben die de halve tijd om raadselachtige redenen afwezig is en dan terugkeert met opdrachten waarvan je de zin totaal niet inziet. Inspecteur Danglard, de plaatsvervanger van Adamsberg, komt tussen de vuren in te zitten. Vargas beschrijft dat mooi.

Het is wel jammer dat ze deze intrige pas laat en vrij abrupt inzet. Daardoor - en door de vele karakters - is dit boek soms even doorbijten. Maar het moment waarop de onnavolgbare commissaris eindelijk klaarheid verschaft, levert een prachtige ontknoping op.

Fred Vargas: IJsmoord Vert. Rosa Pollé, Nini Wielink. De Geus; 379 blz. euro 19,95

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden