Moord was wellicht vergissing

Politie geeft beelden vrij van heftige schietpartij in Amsterdam

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

Niet alleen vlogen de kogels alle kanten op tijdens de schietpartij in de Amsterdamse De Clerqstraat, ze waren wellicht ook niet voor het uiteindelijke slachtoffer bedoeld. Volgens weekblad Nieuwe Revu, dat zegt zich te baseren op 'insiders', waren de daders of dader op zoek naar iemand anders toen zij in de nacht van dinsdag op woensdag de 25-jarige Youssef el Kahtaoui uit Zaandam doodschoten.

Dat zou dan de derde keer in korte tijd zijn dat criminelen in Amsterdam een buitenstaander neerschieten. Eerder dit jaar kwamen zo een zestigjarige vrouw in de wijk Geuzenveld en een 36-jarige man in de wijk Osdorp om het leven.

Collateral damage, zo lijkt het, van de bende-oorlogen in de hoofdstad. Ook in de De Clerqstraat werd meteen verband gelegd met de liquidatiegolf, mede omdat El Kahtaoui een bekende is van de politie. Niet voor zware vergrijpen, zegt echter zijn advocaat.

De politie houdt de optie van een vergissing open. Gisteren gaf ze beelden vrij van bewakingscamera's, die laten zien hoe het slachtoffer in zijn auto voor het stoplicht stopt, uitstapt en vervolgens wordt neergeschoten. Even later rijdt er een scooter weg met daarop twee gehelmde figuren. De twee zijn nog steeds voortvluchtig.

Met het vrijgeven van de beelden doet de politie een beroep op het eventuele gezond verstand van mensen binnen het criminele circuit, en op getuigen van het incident die zich nog niet hebben gemeld.

De beelden en de eerste getuigenissen geven de indruk van een op zijn zachtst gezegd rommelig verlopen (poging tot) afrekening. Twee mannen die iemand zochten in een café, een onbekende die zich uit de voeten maakt, de al dan niet toevallig passerende Volkswagen Polo met daarin El Khataoui en een bijrijder op het moment dat de twee mannen het café verlaten.

Politiewoordvoerster Esther Izaks beschrijft de vele vraagtekens die het onderzoek nog omgeven. Is er over en weer geschoten, en door wie? Werd er eerder al geschoten in het Amsterdamse café? En was dit wel een liquidatie, zoals de politie die definieert: gewapende mannen (m/v) begeven zich naar het beoogde slachtoffer, openen het vuur en vertrekken weer.

Het voorafgaande incident in het café wijst misschien eerder op een reeks toevalligheden. Izaks: "We zitten nog aan de voorkant van het onderzoek".

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden