Moord tijdens de Mardi Gras

Fraai in sfeertekening en terzijdes, maar personages houden iets technisch

Wat Nicci French kan, dat kunnen wij ook, zullen de broers Daan en Thomas Heerma van Voss gedacht hebben. En dan zonder pretenties. Op de cover van 'Ultimatum' wordt hun nieuwe boek aangeduid als een thriller zonder de kwalificatie 'literair' die populaire thrillerschrijvers als French, Noort en Verhoef wel meekrijgen. Op de binnenflap zitten de op publiciteitsfoto's meestal melancholiek voor zich uit starende Heerma van Vossjes deze keer gebroederlijk te lachen aan de keukentafel.

Tot nu toe schreven de jonge schrijvers literatuur (voor Thomas is dit zijn vierde boek, voor Daan zijn zesde) maar deze nieuwe roman is dus een genre-oefening. Experimenteel alleen in de samenwerking, waarbij het voor Daan ook niet de eerste keer is dat hij met anderen werkt. Eerder maakte hij met Jamal Ouariachi en David Pefko de erotische trilogie, '25', '45' en '70'.

Maar nieuwsgierig maakt het zeker, een misdaadroman van de talentvolle broers. Daan blonk in romans als 'Zonder tijd te verliezen' en 'Land 32' uit in scherpe observaties en intensiteit, maar worstelde met de spanningsboog. Thomas bewees in zijn roman 'Stern' wel dat hij heel goed is in de onbetrouwbare verteller die blind is voor eigen falen.

Aan niet helemaal betrouwbare vertelperspectieven geen gebrek in 'Ultimatum' dat sfeervol sinister opent met de moord op de Amerikaanse Nathalie Underwood. Ze wordt tijdens de Mardi Gras in New Orleans door een gemaskerde vriend in een skelettenpak meegetroond naar het moeras en daar doodgestoken.

Wie is die moordenaar? Hoe kende ze hem? De zaak komt onder de hoede van rechercheur Hanna Vincennes, een gedreven agente met een uitstekende reputatie die als rechercheur toch wat aan het afglijden is nu ze in haar leven ook plaats in wil ruimen voor liefde en geborgenheid. De eerste verdachte van de moord is Nathalie's vriend, de Nederlandse student Alexander van Zandt. Over hem horen we alleen via zijn vader Aron Mulder, wonend op een bungalowpark in Egmond, 'een dorp met meer verkeersdrempels dan tapvergunningen'. De vaak te gespannen Aron heeft zich uit de wereld teruggetrokken na het verlies van zijn vrouw Nora; zij kwam vijf jaar geleden op gewelddadige wijze om het leven. Aron werd van de moord verdacht maar is wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken.

Sarah Lund ('The Killing') meets echte Nederlandse moordenaars in den vreemde, ofwel Joran van der Sloot dan wel Vincent Tabak, zo zou je 'Ultimatum' kunnen karakteriseren. De speurder en de vader gaan in zompig Louisiana ieder op zoek naar de dader en stuiten daarbij op Nathalie's stijf religieuze familie, op Alexanders studievrienden, en natuurlijk op zichzelf. De schrijvers tonen zich op hun gemak in een fraaie sfeertekening in benauwd Egmond en zwoel Louisiana waar verschillende autotypes (een Toyota Corolla voor de moordenaar, een Chrysler voor de rechercheur) de omgeving kleuren. De broers houden een neiging tot wijdlopigheid onder controle ten behoeve van een niet wurgende maar wel afdoende spanningsboog. Ze stellen alleen teleur in de verdieping van het typische Heerma van Voss-thema: het familiale wantrouwen. Je voelt het wel, hoe het spaak loopt tussen vader en zoon, maar heel intens wordt het niet. Het blijft iets technisch, verzonnen ten behoeve van de misdaadplot. Terwijl het de schrijvers daar toch meer om te doen lijkt dan om het vinden van de moordenaar.

Als genre-oefening best goed gelukt. Maar toch hoop je dat de broers er de volgende keer wel weer helemaal voor gaan. Dat met de volgende roman de fase van spelen voorbij is, en de belofte kan worden waargemaakt.

Thomas en Daan Heerma van Voss: Ultimatum

Prometheus; 275 blz. euro 17, 50.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden