Moord op Rabin herdacht

(Novum/AP) - Tientallen Israëliërs hebben vrijdag op het plein in Tel Aviv waar hij tien jaar geleden tijdens een vredesmanifestatie werd vermoord oud-premier Yitzhak Rabin herdacht. Eerder op de dag hadden familieleden, vrienden en partijgenoten Rabin al herdacht bij diens graf in Jeruzalem.

"Wat hij in gang heeft gezet zal nooit worden vergeten en we zullen op dezelfde weg doorgaan tot we het edelste doel in ons leven hebben bereikt, en dat is vrede met onszelf en onze buren", zei vice-premier Shimon Peres, die in 1994 samen met Rabin en PLO-leider Yasser Arafat de Nobelprijs voor de vrede kreeg, voor het Oslo-akkoord die ze het jaar daarvoor tot stand hadden gebracht.

Rabin werd op 4 november 1994 doodgeschoten door Yigal Amir, een jonge ultranationalistische jood die het niet eens was met de Rabins vredespolitiek. Amir is tot levenslang veroordeeld.

De Amerikaanse oud-president Bill Clinton zei vrijdag tegen de televisiezender Channel Two dat het Midden-Oosten er heel anders uit zou zien als Rabin nog had geleefd.

"Ik denk dat er een veelomvattend vredesakkoord zou zijn gesloten als hij niet was vermoord. Dat de Israëliërs en de Palestijnen samengewerkt zouden hebben. In dat geval zou Er zou dan nu een ander Midden-Oosten zijn geweest, meer welvaart en minder geweld."

Anderen menen dat het vredesproces hoe dan ook vastgelopen zou zijn, omdat het Oslo-akkoord tussen Israël en de Palestijnen geen oplossing bood voor gevoelige zaken als de toekomstige status van Jeruzalem en het lot van de joodse nederzettingen op de Westoever.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden